Simona Husaniková Rôzne

Ako bojujú lučenskí vodiči s horúčavami? Namiesto auta bicykel, motorka alebo klíma a ventilátor pustené na maximum

Posledné dni priniesli aj do nášho mesta výrazné oteplenie. Tropické teploty vonku dokážu premeniť naše autá na rozhorúčené peklo. Oslovili sme niekoľkých šoférov, ktorí nám povedali, ako sa snažia pred teplom brániť.

Ilustračný obrázok k článku Ako bojujú lučenskí vodiči s horúčavami? Namiesto auta bicykel, motorka alebo klíma a ventilátor pustené na maximum
Zdroj: Webnoviny.sk

Mnohí z nás sú radi, že dážď a sychravé počasie konečne vystriedali teplé a slnečné dni. Napriek radosti z letných dní nás však vedia potrápiť extrémne horúčavy, ktoré zažívame v týchto dňoch. „Mám jediné šťastie, že mám auto s klimatizáciou. Bez nej by som si to nevedela predstaviť, hoci na druhej strane s ňou zaobchádzam veľmi opatrne. Neraz sa mi stalo, že som od klímy ochorela. V takýchto horúčavách to však riskujem, pretože bez klimatizácii by som v aute neprežila,“ priznala sa Eva z Lučenca, pre ktorú je najdôležitejšia v týchto dňoch pitná voda. Preto bez fľašky plnej vody nevyjde nikdy z domu.

Nie každý má, ale auto vybavené klimatizáciou. ,,Ja osobne mám starší typ auta, v ktorom klíma nie je. Horúčavy teda riešim stiahnutými oknami a ventilátorom, ktorý mám vždy pustený na najvyšší stupeň. Keď idem vo vyššej rýchlosti, tak sa to ešte dá vydržať, ale akonáhle spomalím sú ventilátor aj otvorené okná zbytočné," povedal Michal z Vidinej. Michal si je vedomý, že tým zvyšuje spotrebu svojho auta, ale zároveň je to pre neho jediným riešením. ,,Spotreba auta je síce vyššia, ale pokiaľ nebudem mať klimatizované auto musím to riešiť takto,"dodal Michal.

Medzi opýtanými sa našli aj takí, ktorí auto vymenili za bicykel, či motorku. Jedným z nich je aj Albert z Lučenca. ,,Pre mňa horúčavy nie sú žiadnym problémom. Keď teploty vystúpia nad 30 stupňov jednoducho sadnem na motorku a mám po probléme. Horšie je to, keď idem na dlhšie trasy a hrozia letné búrky. Ale aj to sa dá riešiť„, priznal Albert.
Auto aj motorku si však nemôže dovoliť každý človek. Tí, ktorí túto možnosť nemajú nasadnú namiesto auta na bicykel. ,,Keďže mám auto bez klímy, vo vysokých teplotách používam bicykel“, povedala Romana z Lučenca. Jazda na bicykli, rovnako ako aj iné športové aktivity, dokonca už len chôdza po ostrom slnku je v týchto horúčavách namáhavá. Ako teda zvládajú ľudia jazdu na bicykli? ,,Tak priznávam, nie je to sranda. Stále mám so sebou pitnú vodu a uterák, s ktorými sa osviežujem. Nevyjdem von bez šiltovky na hlave a nenatretá opaľovacím krémom. No a jasné, že po každej jazde potrebujem sprchu, ale aspoň sa o niečo rýchlejšie dostanem tam kam potrebujem,"dodala Romana.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM