Simona Husaniková Správy

Aktuálne počasie opäť úraduje: Zvýšil sa počet respiračných ochorení

Aktuálne zmeny počasia zvýšili v Banskobystrickom kraji výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO). Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach práve v našom okrese, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 758 prípadov.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne počasie opäť úraduje: Zvýšil sa počet respiračných ochorení
Foto: Iveta Hrabovská

V sledovanom týždni výskyt ARO v porovnaní s uplynulým stúpol o viac ako 10 percent a výskyt CHPO oproti minulému týždňu klesol len mierne. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja v prípade ARO vyšší až o 67 percent a v prípade CHPO sú údaje porovnateľné. Lekári v tomto regióne však neevidovali prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Vyplýva to z hlásení 46 percent lekárov pre deti a dorast a rovnakého percenta lekárov prvého kontaktu pre dospelých.

V 21. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení od lekárov evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj v absolútnych číslach 3399 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1220 osôb na 100.000 obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 171 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 56 na 100.000 obyvateľov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM