Ľubomíra Karmanová Správy

ANKETA: Prečo turisti naše mesto obchádzajú? Lučenčania v tom majú jasno!

Prečo turisti naše mesto obchádzajú? Túto jednoduchú otázku sme položili niekoľkým obyvateľom Lučenca. Niektorí naše mesto nešetrili, iní však i v neveľkom Lučenci vidia turistický potenciál.

Ilustračný obrázok k článku ANKETA: Prečo turisti naše mesto obchádzajú? Lučenčania v tom majú jasno!
Zdroj: Dnes24.sk

Blízko od termálneho kúpaliska v Rapovciach, či obľúbeného aquaparku v Strehovej. Neďaleko od vyhľadávaných lyžiarskych stredísk v Kokave, či na Látkach a len kúsok od Maďarských hraníc. Zdá sa, že turisticky zaujímavé miesta sú všade navôkol, no napriek tomu v Lučenci stretnete turistov len zriedkavo. Naozaj Lučenec nemá čo ponúknuť? Alebo o ňom turisti nevedia? Zisťovali sme, ako to vidia samotní Lučenčania.

Silvia, na materskej dovolenke: Turizmus v Lučenci? Prečo? Ak do herní,tak Las Vegas, poriadnej reštaurácie niet, všetko o desiatej večer zavrú a môžeš ísť akurát spať do hotela bez služieb s dávno zašlou slávou, alebo slušnejšie, za neslýchaných 50 €. Ale stále je to jediné miesto, kde sa dohovoríš aj inak, než po slovensky, alebo maďarsky. Slávna synagóga nateraz očarí len tým, že je trvale v rekonštrukcii, do galérie, múzea a Domu Matice Slovenskej zájde len ten, kto sa tu vyzná. Krásy parku a športové vyžitie na priehrade pre miestnych… Okolie spoznávať hromadnými prostriedkami takmer nereálne. Cezpoľní tak na návštevu k miestnym a aj tí majú čo vymýšľať, ak to nebude počas hodovania – poklad náš výmyselník šikovný Spišiak. Turista sem nemá prečo prísť ani na jeden deň a už vôbec nie ostávať ďalší. Žiaľ. A pritom máme čo ponúknuť. Synagóga, židovský cintorín, kostoly, trasa lesom Jelšovec, Rároš, letisko Boľkovce, rodný dom Timravy, kaštiele Opatová, Haličský zámok, Šomoška, Fiľakovský hrad, kostoly v Mládzove, Ozdíne…

Martin, podnikateľ: No, myslím si že Lučenec je na úrovní roku 1989. Neviem či tu podnikatelia vôbec spolupracujú a ak tak ako. Ale aby som len nekritizoval, tak máme krásny park a Biela Labuť je super, ale aj Čárda na priehrade. Ružiná je krásna, tak asi tam, alebo Dolná Strehová, teraz je teplo, tak preto tá voda, a v zime samozrejme Látky- Poľana, alebo Royal. A zabudol som Synagóga, Nádvorie Zlatý Fénix kôli dvojičkám a už potom aj Redutu. Turisti Lučenec prejdú za deň, región by mal ponúknuť viac, zážitkové veci niečo nad rámec štandardu, teda napríklad ochutnávka vín – Jozefov Dvor, ESO budova – výhliadka, Synagóga – koncert a tak, ale takto to bohužiaľ v Lučenci nefunguje, takže ak by som to nemal pripravené tak by som išiel na pivo a pizzu a to nie je nič pre turistov čo hľadajú zážitky. Takže 1–2 dni a preč, ak nebudú výlety do okolia.

Eva, na materskej dovolenke, Lučenčanka žijúca v Prahe: Ja mám toto mesto rada, takže som tu spokojná so všetkým, myslím, že máme čo ponúknuť. Park, Flamengo zmrzlina, kúpalisko Rapovce, Fiľakovský hrad. Priehrada… Ale je pravda, že turistika tu neprekvitá. Môj partner je Čech, keď sme v Lučenci, chodíme na všetky miesta, ktoré som spomenula, ale iste sa dá aj viac. Len tým, že nemáme auto, tak sme odkázaní na vlak, alebo autobus a tie sú biedne. Česi sú trochu iní ako my. Tým stačí kus prírody, trošku väčší kopec, zvláštne popadané kamene a už v tom vidia atrakciu. Nie sú taký nahnevaní na život ako my.

Matej, pedagóg: Turizmus v samotnom meste je veľmi slabo rozvinutý. Veď prečo by sem aj turista chodil? Lučenec má množstvo pamiatok, no nevie ich ponúknuť a predať. Nehovoriac o službách…

Jozef, štátna správa: Turizmus v Lučenci? Myslím si, že najväčším lákadlom nášho mesta pre turistov je zatiaľ náš mestský park. Zlepšeniu záujmu turistov možno napomôže aj čiastočná rekonštrukcia synagógy, avšak ja osobne závratnú návštevnosť nášho mesta neočakávam. Myslím si, že každé mesto by malo turistický ruch stavať na historických pamiatkach a na prírodných krásach mesta. Nesmieme však zabudnúť ani na služby, ktoré by mali byť servisom pre turistov, ktorí nás navštívia. A v službách ja vidím v našom meste veľký problém. Synagógu a mestský park si návštevníci nášho mesta prezrú za nejaké 2–3 hodinky, a čo ďalej? Čo dá turistom dôvod na to, aby svoje financie zanechali v našom meste a radi sa sem aj v budúcnosti vrátili?

Jaroslav, dôchodca: Kde majú prísť? Hlavná ulica ľudoprázdna po 18-tej hodine v týždni. Cez soboty a nedele stretnete občas niekoho. Kultúra? Čo im môže mesto ponúknuť? Betónové monštrum na bývalom peknom námestí? Ale niečo áno, kostoly, ale to je v meste málo. Park je skôr pre domácich, ako pre turistov. Neviem.....

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM