Simona Husaniková Kultúra

Bažant Kinematograf zavíta do Lučenca: Na aké filmy sa môžeme tešiť?

V lete opäť zavíta do Lučenca Bažant Kinematograf. Od 1. do 4. septembra budú môcť Lučenčania vidieť na Námestí republiky štyri filmy. Začiatky predstavení budú vždy o 20. hodine.

Ilustračný obrázok k článku Bažant Kinematograf zavíta do Lučenca: Na aké filmy sa môžeme tešiť?
Zdroj: TASR

Bažant Kinematograf vstúpi do svojej už jedenástej sezóny a zavíta dokopy až do 36 slovenských miest. Lučenec nebude výnimkou. Zároveň sa bude lúčiť s filmovým pásom. Dva známe retro autobusy vyrazili na svoju cestu Slovenskom už v piatok 21. júna a putovať po našej krajine budú až do 9.septembra. Skalným i novým divákom opäť privezú kolekciu piatich slovenských a českých filmov a rovnaký počet krátkych predfilmov od významných slovenských režisérov.

Na aké filmy sa môžete tešiť?

Novším filmom v programe je slovenský film Lóve, ktorého režisér má v projekte Bažant Kinematograf premiéru. Lóve je milostný príbeh odohrávajúci sa na periférii veľkomesta, v autentickej tvrdej mestskej realite. Mladý režisér Jakub Kroner týmto, svojím už druhým celovečerným filmom výrazne oslovil svoju generáciu, a prepracoval sa do rebríčka najnavštevova­nejších slovenských filmov za posledných dvadsať rokov. Aktuálnu českú filmovú tvorbu zastupuje svojský „reality film“ Mareka Najbrta Polski film. Štyria známi českí herci – Matonoha, Liška, Daniel a Polášek v ňom hrajú samých seba, čo však ešte neznamená, že sú to naozaj oni. Film sa zaujímavým a inteligentným spôsobom pohybuje na hranici reality a fikcie a hovorí o časoch, „keď komunizmus skrachoval, kapitalizmus sa ešte nezačal, a všetci mali dobrú náladu“. Ďalším českým filmom je tragikomédia Samotári. Tragikomédia Samotári je o siedmich mladých ľuďoch vo veľkom meste na konci 90. rokov, ktorí sa pokúšajú o niečo, čomu sa kedysi hovorilo milostný vzťah. Namiesto naplnenej lásky sa však ocitajú v kruhu absurdných situácií. Každý z nich prežíva svoje drobné radosti i sklamania, všetci osve, no navzájom úzko prepojení. Hanka, Vesna, Lenka, Robert, Petr, Jakub, Ondřej sú spolu, no sú samotári a kladú si otázku: „Prečo nevieme nájsť lásku?“

V ponuke aj krátke predfilmy

Ponuku celovečerných filmov dopĺňa výnimočná kolekcia krátkych predfilmov, ktoré pri príležitosti rozlúčky s 35mm filmovým pásom poskytol Slovenský filmový ústav. Ide o päticu krátkych a zábavných filmov, ktoré pochádzajú z dielne významných slovenských tvorcov a patria do Zlatého fondu slovenskej kinematografie. Bažant Kinematograf ponúkne jedinečnú možnosť vidieť kultový trezorový film Dušana Hanáka Prišiel k nám Old Shatterhand z roku 1966, humorný pohľad Miroslava Šindelku na ľudí a veci okolo nás Veľká potreba z roku 1992, a tri vzácne animované filmy: Rebrík od barda slovenskej animácie Viktora Kubala a dielka Socha a Pieseň prvej dámy slovenského animovaného filmu Jaroslavy Havettovej, na ktorých v roku 1969 spolupracovala s Ivanom Popovičom. Kolekciou uvedených predfilmov zároveň blahoželáme Slovenskému filmovému ústavu k jeho 50.výročiu. Program Bažant Kinematografu vo Zvolene: Samotari (1.9.), Polski fim (2.9.), U mě dobrý (3.9.) a Lóve (4.9.). Začiatky premietania sú vždy o 20. hodine.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM