Ľubomíra Karmanová Správy

Bez štátnej pomoci vytvorili nové miesta: Opäť začnú fúkať sklo!

Závod v Katarínskej Hute by v polovici tohto roka mal opäť začať s výrobou skla. V súčasnosti si nová sklárska prevádzka zabezpečuje odbyt. O novohradské sklo je vo svete záujem.

Ilustračný obrázok k článku Bez štátnej pomoci vytvorili nové miesta: Opäť začnú fúkať sklo!
Zdroj: TASR

V polovici tohto roka by mali spustiť do skúšobnej prevádzky novú taviacu pec v bývalom závode sklární Slovglass v Katarínskej Hute. Závod po krachu poltárskych sklární kúpila pred viac ako dvoma rokmi v konkurze spoločnosť R-Glass Trade. Sklárska výroba by sa tak v K. Hute mala začať ešte skôr, ako to avizovali noví majitelia pôvodnej sklárne v Poltári.

„Obnovu Katarínskej Huty realizujeme na rozdiel od Poltára bez štátnej pomoci len prostredníctvom projektov Európskej únie, ktorá nám platí polovicu nákladov na nové technológie, ako aj z úveru a vlastných zdrojov,“ povedal konateľ R-Glass Trade Ján Riečica. Náklady na obnovu dosiahnu približne 5,5 milióna eur.

V Katarínskej Hute budú mať na Slovensku jedinečnú taviacu pec oxyfuel pracujúcu výlučne na báze kyslíka a plynu. „Táto technológia výrazne znižuje emisie,“ pripomenul konateľ. Ďalšie technológie navyše prinesú vlastnú výrobu kyslíka a tiež výrobu elektrickej energie z odpadového tepla. Firma sa okrem výroby úžitkového skla chce zaoberať aj výrobou ručne fúkaného skla, ktoré by bolo v súčasnosti na Novohrade raritou.

Odbyt si nová sklárska prevádzka zabezpečuje už dnes. „Ešte v zime sme boli na výstavách skla v nemeckom Frankfurte, kde sme už podpísali niekoľko kontraktov,“ uviedol ďalej zástupca spoločnosti. Záujemcovia o sklo zo Slovenska sú prakticky z celého sveta. „Tieto kontrakty nám už dnes zaručujú odbyt na niekoľko mesiacov dopredu,“ dodal.

Podľa Riečicu už dnes pracuje v závode asi 20 ľudí, po plnom spustení výroby, niekedy koncom leta, by už mala firma zamestnávať asi 130 ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM