Michaela Mozolányová Rôzne

Boj s dlžníkmi na centrálnom cintoríne: Nálepky na hroboch neplatičov?

Problémy s neplatičmi zrejme riešia všetci. Výnimkou nie je ani neplatenie za hrobové a urnové miesta na centrálnom cintoríne v Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku Boj s dlžníkmi na centrálnom cintoríne: Nálepky na hroboch neplatičov?
Foto: Katarína Reiterová / Zdroj: Dnes24.sk

Na cintoríne riešia problém s neplatičmi posielaním písomnej výzvy na zaplatenie. ,,Prevádzkovateľ pohrebiska písomne informuje nájomcu hrobového miesta o skutočnosti, že uplynie lehota, za ktorú bolo nájomné zaplatené. Ak nájomca ani po doručení písomnej výzvy nezaplatí nájomné za užívanie hrobového miesta, v zmysle prevádzkového poriadku pohrebiska sa vypovie nájomná zmluva.“ vysvetlila pre Lučenec 24 vedúca kancelárie primátorky Mária Bérešová.

Hrobové miesta neplatičov držia ešte niekoľko rokov

Pravdou však je, že nie každý si písomnú výzvu prevezme. "Ak je nájomca známy a nereaguje na výzvu, výpovedná lehota uplynie 1 rok odo dňa, odkedy nebolo zaplatené nájomné. Ak sa stane, že nájomca nie je známy, prevádzkovateľ uverejní výpoveď nájomnej zmluvy na mieste obvyklom na pohrebisku. V tomto prípade výpovedná lehota uplynie 5 rokov odo dňa, odkedy nebolo nájomné zaplatené,“ doplnila M. Bérešová. Počas tejto doby je takýto hrob ponechaný na mieste s označením, že ide o 5 ročné uloženie, počas ktorého sa nájomca môže prihlásiť

Zaujímalo nás, čo sa stane s pozostatkami nebožtíka, keď jeho príbuzní nezaplatia ani po 5 rokoch. Zo zákona môže byť hrob zrušený aj celkovo a to po uplynutí tlecej doby, ktorá je stanovená na 10 rokov. "V takomto prípade sa postupuje v zmysle zákona o pohrebníctve, po uplynutí výpovednej lehoty ho prevádzkovateľ pohrebiska odovzdá obci,“ povedala.

Budú zvažovať aj označovanie hrobov nálepkami

V Banskej Bystrici riešia problém s neplatičmi inak. Nezaplatené hrobové miesta začali označovať nálepkami. Zisťovali sme, či v Lučenci neplánujú niečo podobné. ,,Keďže počet neplatičov za hrobové miesta je pomerne veľký, aj v Lučenci budeme musieť nájsť adekvátne riešenie na ich elimináciu. Budeme zvažovať aj spomenutý spôsob, teda nejaký druh upozornenia pri hrobovom mieste,“ uzavrela Bérešová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM