Boris Macko Samospráva

Boj so snehom v uliciach Lučenca. Podľa akého kľúča sa odhŕňajú cesty v meste?

Hoci sa koniec zimy pomaly blíži, mesto musí byť stále v strehu. Na starosti má desiatky kilometrov ciest aj chodníkov.

Ilustračný obrázok k článku Boj so snehom v uliciach Lučenca. Podľa akého kľúča sa odhŕňajú cesty v meste?
41
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Aj keď sa zima pomaly blíži ku koncu, mesto musí stále dávať pozor, či sa typicky zimné počasie nevráti. Veď v rámci aktuálnej zimnej údržby, ktorá v meste prebieha od začiatku decembra spravuje dokopy 158 kilometrov komunikácií pre vozidlá a peších. Ako informovala hovorkyňa Michaela Hrnčiarová, z celkového počtu je takmer 69 kilometrov miestnych komunikácií a 89 kilometrov chodníkov.

Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

„Pre výkon zimnej údržby máme k dispozícii dva sypače na cesty, tri mechanizmy na chodníky, sedem traktorov zabez­pečujúcich pluhovanie, ako aj mechanizmy na čistenie zastávok. S ručným dočistením pomáhajú aktivační pracovníci, ktorí majú za úlohu dbať na schodnosť priechodov pre chodcov, čistenie autobusových zastávok a podobne,“ upresnila hovorkyňa. Ako dodala, k posypu samospráva používa štandardné chemické a inertné posypové materiály.

Údržba komunikácií sa v Lučenci riadi Operačným plánom zimnej služby. „Podľa kritérií, medzi ktoré patrí intenzita dopravy, vedenie trás verejnej hromadnej dopravy, dopravný význam komunikácií a ich stav či územné a poveternostné podmienky, sa určí stupeň dôležitosti pri zabezpečovaní zjazdnosti,“ priblížila Hrnčiarová s tým, že okrem uvedených kritérií sa prihliada napríklad na potreby zásobovania alebo zabezpečenie zdravotnej a požiarnej služby.

Pozrite si zasnežené ulice Lučenca v našej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Perinbaba opäť zasypala Lučenec
41
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM