Rôzne

Budeme si prestavovať ručičky na hodinkách: Zmena letného na zimný čas sa už blíži!

Netreba na to zabudnúť. Zmena letného času na zimný pomaly ale iste prichádza a tak opäť dôjde k veľkému prestavovaniu ručičiek na hodinkách.

Ilustračný obrázok k článku Budeme si prestavovať ručičky na hodinkách: Zmena letného na zimný čas sa už blíži!
Zdroj: TASR

A táto zmena je už takpovediac za dverami. Dôjde k nej v nedeľu 29. októbra 2017. Konkrétne sa čas bude meniť z 3:00 hod stredoeurópskeho letného času (SELČ) na 2:00 hod stredoeurópskeho času (SEČ).

U nás pred vyše 100 rokmi

Myšlienka zmeny času sa prvýkrát objavila v roku 1784 v článku amerického spisovateľa, štátnika, osvietenského mysliteľa, vynálezcu a fyzika Benjamina Franklina. Hlavným dôvodom prečo sa zmenou času zaoberal bolo šetrenie denného svetla. Prvý vážnejší návrh na jeho zavedenie sa však objavil až začiatkom 20. storočia. Podal ho londýnsky staviteľ William Willet roku 1907 vo svojej eseji The Waste of Daylight (doslovný preklad Mrhanie denným svetlom).

Na území dnešnej Slovenskej republiky bol po prvýkrát letný a zimný čas zavedený počas prvej svetovej vojny v rokoch 1915 a 1916, potom v rokoch 1940 až 1949. Od roku 1979 sa SELČ uplatňuje každý rok, pričom do roku 1995 trval na území Slovenska šesť mesiacov. Od roku 1996, keď sa dĺžka SELČ na Slovensku zosúladila so smernicami Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, trvá letný čas na našom území sedem mesiacov.

Pospíme si dlhšie

Nie každému zmena času vyhovuje. Psychológovia na boj s narušeným biorytmom odporúčajú vhodne zvolený relax a dostatok odpočinku. Telo tým vraj zvládne časový prechod v priebehu niekoľkých dní. No a ohľadom zmeny času z letného na zimný je tu na záver aj správa, ktorá pravidelne dokáže potešiť naozaj veľké množstvo ľudí. Práve pri tejto zmene si totiž môžeme pospať o hodinu dlhšie. A tak sa v nedeľu 29. októbra môžeme tešiť na dlhšie vylihovanie v posteli. A to veru vie zdvihnúť náladu! :)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM