Jakub Forgács Správy

Chátrajúci dom už roky špatí Fiľakovo. Teraz dostane nové využitie

Okolie plné odpadkov aj neprispôsobiví obyvatelia. Známy chátrajúci dom v neďalekom Fiľakove sa má dočkať zmeny, chce zasiahnuť mesto!

Ilustračný obrázok k článku Chátrajúci dom už roky špatí Fiľakovo. Teraz dostane nové využitie
46
Galéria
Zdroj: TASR

Chátrajúci dvojpodlažný dom na Ulici Československej armády vo Fiľakove, ktorý už dlhé roky špatí okolie, samospráva od terajších majiteľov odkúpi. Informoval o tom primátor mesta Attila Agócs, podľa ktorého je cieľom tejto transakcie nájsť domu nové využitie.

„Deti musia počas školského roka chodiť okolo tejto budovy, ktorej okolie je plné odpadkov. V noci sa tam pohybujú fetujúci ľudia a neprispôsobiví obyvatelia, ktorí vybili okná. Budova a jej okolie tak kazí celkový dojem a je čiastočne nebezpečná,“ uviedol primátor s tým, že vyvrcholením dlhodobých problémov bol vlaňajší požiar strechy domu.

Mesto sa podľa jeho slov už predtým skontaktovalo s dedičmi, aby sa o stavbu postarali. „Keďže budova má viacerých vlastníkov-dedičov, ktorí nebývajú v blízkom okolí, rokovania s nimi neboli jednoduché. Problém sa zdal byť neriešiteľný, keďže aj oni nám povedali, že si s tým nevedia poradiť,“ ozrejmil Agócs, podľa ktorého sa po dlhých diskusiách s mestskými poslancami nakoniec rozhodli vlastníkom navrhnúť odkúpenie domu. „Brali sme do úvahy aj fakt, že súkromník by sa len ťažko dohodol so všetkými dedičmi, z ktorých jedného dokonca zastupuje sociálne zariadenie,“ do­dal.

Znalec odhadol hodnotu stavby a pozemku s rozlohou 465 štvorcových metrov na 22 000 eur. Vlastníci a aj fiľakovskí poslanci so sumou súhlasili a v súčasnosti podľa primátora prebieha proces odkúpenia. Po jeho úspešnom zavŕšení chce mesto ihneď investovať do výmeny okien, dverí a poškodenej strechy.

„Následne budeme uvažovať, čo s budovou. Do úvahy prichádza možnosť vytvorenia minimálne dvoch nájomných bytov, poprípade dom predať, keďže rokovania so záujemcami budú omnoho jednoduchšie. Netrváme na tom, aby bol v majetku mesta. Chceme byť len akýmsi medzičlánkom, ktorý zasiahne a vyrieši situáciu,“ vysvetlil Agócs a doplnil, že v obidvoch prípadoch by bola zaistená návratnosť investície a pre mesto by kúpa chátrajúceho domu nebola vyhodenými peniazmi.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery zasnežených ulíc Lučenca!

V OBRAZOCH: Vytrvalé sneženie v uliciach Lučenca komplikuje dopravu
46
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM