Ľubomíra Karmanová Správy

Chodníky v Hriňovej vybudujú Lučenčania: Z trinástich firiem ich dokážu zhotoviť najlacnejšie

V Hriňovej pribudne do konca roka 780 metrov chodníkov. Na ich realizáciu mesto vyhlásilo verejné obstarávanie. Z 13 ponúk tú najlepšiu predložila firma z Lučenca.

Ilustračný obrázok k článku Chodníky v Hriňovej vybudujú Lučenčania: Z trinástich firiem ich dokážu zhotoviť najlacnejšie
Zdroj: TASR

Ďalších zhruba 780 metrov chodníkov pribudne do konca roku v starej časti Hriňovej v okrese Detva. Už vlani tam postavili chodník v dĺžke približne 340 metrov, ktorý spája staré a nové mesto. Podľa primátora Stanislava Horníka ide o chodníky na vetve B, od križovatky pri štátnej ceste až po rázcestie U Zdurnov, čo je asi 640 metrov a vetvu C – ďalších 140 metrov od domova dôchodcov po základnú školu.

Chodníky výrazne zvýšia bezpečnosť v meste, pretože doteraz museli obyvatelia Hriňovej na prechod z jednej do druhej časti využívať krajnice štátnej cesty. Navyše, na starom sídlisku je už desaťročia základná škola, ktorú navštevujú aj deti z iných mestských častí.

Popri vetve A, ktorú vybudovali vlani, pribudlo tento rok aj osvetlenie. Stavia sa tiež viac ako pol kilometra zrážkovej kanalizácie, tri autobusové zastávky či spevnené plochy parkovísk.

Mesto na celú stavbu robilo verejné obstarávanie, kde vyberalo z 13 ponúk. Oproti rozpočtu projektanta ušetrili viac ako 42 percent. Víťazná spoločnosť z Lučenca sa zaviazala zhotoviť stavbu za 287.840 eur. Financovanie si mesto zabezpečilo úverom so splatnosťou do ôsmich rokov.

Podľa Horníka čaká mesto ešte výstavba dôležitého chodníka do časti Jaseňovo. Keďže variant popri štátnej ceste by bol stavebne i finančne náročný, zvažujú iné alternatívy. Chodník by mohol ísť napríklad po rovnobežnej ulici, ktorá sa bude budovať v rámci novej zóny určenej na individuálnu bytovú výstavbu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM