Katarína Oravská Správy

Chrípka nepovedala posledné slovo: Jej výskyt vzrástol o 112 percent!

Je zvykom, že v tomto období končí chrípková sezóna. Podľa aktuálnych čísel však chrípka ešte nepovedala posledné slovo, napriek tomu, že už mala takmer úplne ustúpiť. Doterajší pokles chorobnosti vystriedal jej vzostup, a to až o 112 percent!

Ilustračný obrázok k článku Chrípka nepovedala posledné slovo: Jej výskyt vzrástol o 112 percent!
Zdroj: TASR

Ako povedala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, je zvykom, že 20. kalendárny týždeň je posledný, kedy sa oficiálne vydáva štatistika vývoja chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a chrípke podobných ochorení (CHPO), pretože v podstate končí chrípková sezóna. Dnešné čísla o vývoji chorobnosti však tomu nenasvedčujú.

Viac ako štyri tisícky chorých

Doterajší každotýždňový pokles týchto ochorení vystriedal na základe hlásení 54 percent lekárov pre deti a dorast a 49 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji vzostup ARO, ale najmä ochorení na chrípku. „V sledovanom týždni výskyt ARO v porovnaní s uplynulým zvýšil o 18,4 percenta, výskyt chrípky a jej podobných ochorení vzrástol až o 112 percent,“ priblížila Tolnayová.

Oproti vlaňajšku je výskyt týchto typov ochorení u obyvateľov Banskobystrického kraja v prípade ARO vyšší o viac ako 21 percent. V prípade CHPO je však medziročný výskyt nižší o 42 percent. Lekári v regióne však neevidovali prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Aktuálne tak na základe analýz hlásiacich lekárov eviduje banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva v absolútnych číslach 4084 chorých na akútne respiračné ochorenia, čo reprezentuje chorobnosť 1228 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 281 prípadoch, čo je chorobnosť 85 osôb na 100-tisíc obyvateľov.

Vzrástol aj počet komplikácií

„Najviac chorých na ARO, ale aj chrípku je v vo vekovej skupine žiakov základných škôl, adolescentov a seniorov,“ uviedla Tolnanyová. Najvyšší počet chorých na ARO je v vo absolútnych číslach v okrese Rimavská Sobota (617), Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 521 prípadov, nasledujú okresy Revúca (410), Žiar nad Hronom (407), Veľký Krtíš (387) a Žarnovica (372 prípadov). CHPO najviac postihli pacientov v okrese Veľký Krtíš, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Poltár a Revúca.

Na dvojnásobok vzrástol v porovnaní s minulým týždňom aj počet komplikácií (3,2). Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (66 prípadov), zápalmi stredného ucha (23) a až v 40 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií – 5,8 percenta, sa vyskytlo vo vekovej skupine ekonomicky činného obyvateľstva, 3,9 percenta v skupine žiakov základných škôl. Najlepšie sú na tom tentoraz seniori.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM