Chrípková sezóna je za dverami: Počet ochorení v Banskobystrickom kraji rastie

Pomerne výrazný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia či chrípku a jej podobné ochorenia, bol zaznamenaný v Banskobystrickom kraji. Situácia je však v norme.

Ilustračný obrázok k článku Chrípková sezóna je za dverami: Počet ochorení v Banskobystrickom kraji rastie
Foto: Zuzana Jakubičková

Podľa analýzy hlásení 54 percent lekárov pre deti a dorast a 48 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých možno konštatovať, že výskyt ARO v regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 72 percent a výskyt CHPO až o 82 percent.

Blíži sa chrípková sezóna

Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, zvýšený výskyt týchto ochorení svedčí o tom, že sa blíži chrípková sezóna. „Napriek tomuto vzostupu však možno situáciu považovať za primeranú ročnému obdobiu, ako aj dlhoročnému priemeru,“ konštatovala.

V medziročnom porovnaní je výskyt ARO vyšší o necelých 14 percent, chrípky a jej podobných ochorení dokonca o 30 percent. Podľa lekárov sa na týchto ochoreniach ešte stále podieľajú väčšinou vírusy, ktoré nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia, objavujú sa však už aj ochorenia, ktoré sa dajú liečiť len antibiotikami.

Aké sú čísla chorobnosti?

Na ARO je tu v súčasnosti v absolútnych číslach chorých 4214 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického RÚVZ zahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to prepočítanú chorobnosť takmer 1300 na 100.000 osôb. Počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia je aktuálne 208, čo je chorobnosť 64 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v analyzovanom týždni v okresoch Rimavská Sobota (530), Revúca ( 502) Žarnovica (498) Lučenec (493) a Zvolen (467). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okresoch Lučenec, Žarnovica, Banská Štiavnica a Poltár. Chorí sú predovšetkým seniori, ľudia v produktívnom veku a deti základných škôl.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM