Ľubomíra Karmanová Rôzne

Chrípková sezóna sa už prejavila: V Lučenci najvyšší počet chorých v kraji

Najvyšší počet akútnych respiračných ochorení v Banskobystrickom kraji je v Lučenci. Úrad verejného zdravotníctva eviduje v našom meste vyše 700 chorých.

Ilustračný obrázok k článku Chrípková sezóna sa už prejavila: V Lučenci najvyšší počet chorých v kraji
Zdroj: Dnes24.sk

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Banskobystrickom kraji (BBSK) tento týždeň v porovnaní s minulým síce stúpla len o 5,5 percenta, avšak výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) sa zvýšil až tri a pol násobne. Podľa vyjadrenia hovorkyne banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Márie Tolnayovej tento vzostup už pravdepodobne signalizuje skutočný začiatok tohtoročnej chrípkovej sezóny.

„V celom BBSK je v súčasnosti chorých 4583 ľudí, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť vyše 1560 jedincov na 100.000 osôb,“ spresnila hovorkyňa. Na pôvode ochorení sa podľa nej zatiaľ podieľajú predovšetkým vírusy, ktoré však nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Lučenec (736), Brezno (500) Rimavská Sobota (477) a Žiar nad Hronom (476) a len o niečo nižší počet chorých je v okresoch Veľký Krtíš, Žarnovica, Revúca a Banská Bystrica. „Čo sa týka CHPO, najvyšší počet pacientov je v okresoch Lučenec, Veľký Krtíš a Poltár,“ povedala Tolnayová s tým, že chorí sú predovšetkým občania v produktívnom veku a deti zo základných škôl.

Ako ďalej spomenula, odborníci opätovne upozorňujú, že je nutné venovať sa vo zvýšenej miere preventívnym opatreniam. „Rovnako v školách, ako aj domácnostiach je potrebné venovať vyššiu pozornosť nielen hygiene prostredia, ale hlavne osobnej hygiene. Časté a dôkladné umývanie rúk, časté vetranie domácností a učební, čistota v kúpeľniach, toaletách, to by malo byť v chrípkovom období samozrejmosťou,“ zdôraznila. Za potrebné považuje tiež vo zvýšenej miere konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM