Michaela Mozolányová Krimi

Colníci si posvietili na Lučenec: V obchode zhabali oblečenie, obuv a aj hračky!

Colníci sa zamerali na kontrolu ochrany práv duševného vlastníctva a ochrany spotrebiteľa. Výsledkom bolo zaistenie niekoľko desiatok kusov oblečenia, obuvi či hračiek v jednej z predajní v Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku Colníci si posvietili na Lučenec: V obchode zhabali oblečenie, obuv a aj hračky!
Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystrickí colníci kontrolovali na južnom Slovensku predajcov značkového oblečenia a obuvi, ale aj predajcov, ktorí predávajú tovar pochádzajúci z ázijských krajín. Účinnosť vykonaných kontrol znásobila aj prítomnosť zástupcov najznámejších svetových značiek, za ktorých asistencie prebiehalo posudzovanie tovaru.

„Colníci počas kontrol zameraných na ochranu práv duševného vlastníctva v Lučenci zaistili niekoľko desiatok kusov oblečenia, obuvi a hračiek.Tie u zákazníka mohli vyvolať klamlivý dojem, že ide o kvalitné, značkové produkty svetových výrobcov. Jednalo sa najmä o falzifikáty obuvi obľúbených športových značiek Puma či Apollo, ale aj dámske čižmy, ktoré nesú ochranné prvky značky Burberry,“ uviedla hovorkyňa Colného úradu v Banskej Bystrici Miriam Miklošová.

Ako ďalej pokračovala, z detských hračiek zaistili colníci falzifikáty populárnych bábik s pomenovaním Monster Girl, ako aj robotov pomenovaných Avangers, či Combine Android, ktoré boli napodobeninou produktov značiek Hasbro a Marvel. „Majiteľ tovaru nevedel colníkom predložiť žiadny doklad o nadobudnutí podozrivého tovaru, ktorý tak do úplného vyriešenia prípadu ostane zaistený v colnom sklade. V prípade potvrdenia skutočnosti, že ide o falzifikáty, ktoré porušujú práva duševného vlastníctva, hrozí majiteľovi prepadnutie tovaru alebo pokuta vo výške až do 67000 eur,“ informovala Miklošová.

Podľa jej slov je riziko kupovania falzifikátov najväčšie práve v súvislosti s detskými hračkami, ktoré svojim vyhotovením alebo kvalitou spracovania môžu byť zdraviu nebezpečné. Podobne aj falzifikáty oblečenia môžu obsahovať množstvo chemických látok, ktoré môžu mať pri kontakte s pokožkou v konečnom dôsledku, napríklad aj karcinogénne účinky.

Foto: Colný úrad Banská Bystrica

Colníci zaistili niekoľko desiatok kusov oblečenia, obuvi či hračiek .
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM