Ľubomíra Karmanová Správy

Danica (32) a Matej (25) sa rozhodli skrášliť rodičovský dom: Podaril sa im doslova unikát! FOTO

Keď sa súrodenci Danica a Matej rozhodli skrášliť rodičovský dom, ani netušili, že ich výtvor bude vzbudzovať takú pozornosť. Ich dielo má nielen estetický, ale aj praktický význam a to nielen pre obyvateľov domu.

Ilustračný obrázok k článku Danica (32) a Matej (25) sa rozhodli skrášliť rodičovský dom: Podaril sa im doslova unikát! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Rodičovský dom v Haliči sa pred viac ako rokom rozhodli skrášliť. Učiteľka Danica Pružincová a jej brat, študent informatiky Matej Ďurica vtedy ešte netušili, že ich nápad vzbudí takú pozornosť. „Vždy sa nám páčili slnečné hodiny a chceli sme si nejak skrášliť dom a využiť naše výtvarné skúsenosti,“ rozpráva Matej. Priestor na dome sa im zdal prázdny a keďže je orientovaný na juh, vzišiel nápad vytvoriť slnečné hodiny.

Od myšlienky po realizáciu

Od prvej myšlienky až po realizáciu ubehol rok. „Počas tohto roka som sledoval, ako sa bude slnko na našej stene správať,“ vysvetľuje autor zaujímavého dielka. Dizajn hodín upravoval postupne v závislosti od nových zistení. Preveroval, či hodinám nebude zacláňať strieška nad vikierom, či susedný dom.

„Bola to výzva, nakoľko v našom okruhu známych nepoznáme nikoho, kto by sa o niečo podobné pokúšal. Zároveň sme chceli vytvoriť niečo nadčasové a zviditeľniť našu obec, ktorá má turistický potenciál. Veríme, že aj naše hodiny budú zaujímavou atrakciou pre turistov,“ domnieva sa Matej.

Niekomu sa môže zdať rok ako príliš dlhá doba, no bol to prvý pokus a autor Matej si dal záležať na tom, aby fungovali tak, ako majú. „Slnko putuje po inej dráhe na oblohe v lete ako v zime, čomu zodpovedajú aj vrhnuté tiene, a keď to chcete vidieť naživo, musíte byť trpezlivý a ten rok si to jednoducho počkať,“ dodáva.

Zimný čas

Slnečné hodiny zobrazujú zimný čas. „V lete je potrebné jednu hodinu pripočítať. Zimný čas je akýmsi štandardom pre slnečné hodiny,“ hovorí Matej a zároveň podotkne, že v niektorých krajinách dokonca prechod na letný čas vôbec nepoužívajú.

„Základom našich hodín je klasická závitová tyč pripevnená na kovovom štvorcovom profile. Tyč sme ohli do požadovaného uhla pomocou horáka a trochou sily. Vypočítal som, že odklon tyče od steny je pre našu zemepisnú šírku 42 stupňov. Ďalej som tyč nastavil tak, aby 12 hodín zimného času hodiny ukazovali presne zvisle dole,“ prezradil Matej.

Na vymeranie zvislého smeru použil závažie pripevnené na špagáte. Keď bolo 12 hodín, tyč ohol do požadovaného smeru. Takto získal 12-tu hodinu. „Ostatné hodiny som už len sledoval a zaznamenával polohu tieňa. Ako slnko prechádza počas dňa po oblohe, tak sa mení tieň, ktorý táto tyč vrhá,“ doplnil.

Maľba a symboly

Keď už bolo všetko vymerané na rad prišla samotná maľba. „Maľovalo sa klasickou fasádovou farbou. Rímske číslice sú namaľované tak, aby stred číslice pretínala priamka, ktorú som vyznačil pri zaznamenávaní hodín. Maľovanie rímskych číslic hodnotím ako obzvlášť problematické na omietku, ktorá má zrnitú štruktúru. Vyžaduje si to trpezlivosť a tenký štetec, pokiaľ chcete namaľovať tenké čiary rovno,“ vyzdvihuje náročnosť práce svojej sestry, ktorá dostala za úlohu estetickú stránku diela.

„Na hodinách sú klasické symboly ktoré sa objavujú zrejme na všetkých hodinách a to najmä slnko a mesiac. Rímske číslice zobrazujú čas a sú napísané na stuhe, nad ktorou je dedinka. Tá by mala symbolizovať našu obec – Halič, Ďalej je tu symbol rána – kohútik a večerné zviera – kocúrik,“ upresnil.

Menej nápadný je rok výroby hodín MMXV ktorý je tiež v diele zakomponovaný. „Zvolili sme klasické symboly a pridali sme k ním niečo naše, typické pre našu lokalitu, zámok, kostol,“ podotkol na záver Matej. Všetky maľované hodiny sú svojim spôsobom unikátne a jedinečné diela a na svete snáď nenájdete dvoje úplne rovnaké. Presne také jedinečné sú aj tie haličské.

Jedinečné slnečné hodiny v Haliči
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM