Jakub Forgács Rôzne

Detva bude mať prvú monografiu v novodobej histórii: Podieľa sa na nej 36 autorov a spolupracovníkov

Detvania sa dočkajú novej monografie! Pri jej vytváraní sa bude vychádzať zo 600 strán rukopisov z oblastí prírody, histórie a súčasnosti, ale aj tradičnej ľudovej kultúry.

Ilustračný obrázok k článku Detva bude mať prvú monografiu v novodobej histórii: Podieľa sa na nej 36 autorov a spolupracovníkov
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Detva pripravuje novú, v poradí tretiu, knižnú monografiu. Do realizácie je zapojených 36 autorov a spolupracovníkov, medzi ktorými sú významní externí odborníci z oblasti prírodných a spoločenských vied, ako aj miestni koordinátori a aktivisti.

„Ide o populárno-náučné dielo, ktoré by malo byť prezentáciou novších poznatkov o Detve, ako aj doterajších výsledkov bádania a poznania,“ uviedla Anna Ostrihoňová z referátu rozvoja Mestského úradu v Detve. Jeho základom bude 600 strán rukopisov v kapitolách z oblastí prírody, histórie a súčasnosti, tradičnej ľudovej kultúry.

Detva ako typický reprezentant lazníckeho osídlenia totiž kedysi patrila veľkosťou územia medzi najrozsiahlejšie chotáre na Slovensku. Túto danosť si už vo svojej prvej monografii o Detve z roku 1905 všíma aj jej autor Karol. A. Medvecký. Aj keď táto monografia vyšla v roku 1995 v reedícii, pôvodná je dodnes vyhľadávanou zberateľskou raritou.

Podľa Ostrihoňovej by autori mali odovzdať svoje príspevky do konca marca 2015. Monografia by mala uzrieť svetlo sveta v prvej polovici roka 2016. Zatiaľ poslednú (druhú v poradí) monografiu vydalo mesto v roku 1985.

Foto: Mesto Detva

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM