Alžbeta Paulíková Správy

Dizajnéri z TU Zvolen zožali veľký úspech v USA: Vytvorili parádny balkónový skleník

Mladí dizajnéri z Technickej univerzity vo Zvolene získali v USA prestížne ocenenie. Vytvorili pozoruhodný balkónový skleník a svojím dielom porazili až 1900 riešiteľov!

Ilustračný obrázok k článku Dizajnéri z TU Zvolen zožali veľký úspech v USA: Vytvorili parádny balkónový skleník
Zdroj: TASR

Balkónový skleník z dielne zvolenského tímu získal na prestížnej celosvetovej súťaži v USA Cenu publika People's Choi­ce Award.

1900 riešiteľov z vyše 70 krajín sveta

Ako povedal zástupca oceneného tímu Miroslav Chovan, súťaž s témou Food System organizoval The Biomimicry Institute v spolupráci s nadáciou Ray C. Anderson Foundation. „Hlavnou výzvou pre zúčastnené projekty bola aplikácia biomimikry princípov v zmysle inovatívnych riešení pre zlepšenie kvality života v budúcnosti,“ uviedol.

Do súťaže sa zapojilo celkovo viac ako 1900 riešiteľov z viac ako 70 krajín celého sveta, ktorí pracovali v tímoch. V silnej konkurencii sa interdisciplinárny team z Technickej univerzity vo Zvolene kvalifikoval do finále, kde prezentovali projekt s názvom Balcony Cultivator. O konečnom výsledku sa rozhodlo v texaskom Austine za účasti ôsmich finalistov, vrátane slovenského tímu.

Tím Five4Life tvorili dizajnéri Zuzana Tončíková, Miroslav Chovan, Aneta Pilušová (ČR), David Jurík a vedeckí pracovníci TU pre oblasť lesníctvo, ekológia, biológia a fyzika Miloš Gejdoš, Tomáš Gergeľ a Miroslav Němec.

Funguje na princípe uzavretého ekosystému

Balcony Cultivator predstavuje produkt určený pre kategóriu ľudí žijúcich v obytných domoch s balkónom, loggiou, respektíve terasou, ktorí sa zaujímajú o pestovanie nenáročných, biologicky čistých plodín pre vlastnú spotrebu. Funguje na princípe uzavretého ekosystému s možnosťou tvorby a cirkulácie výživných prírodných látok v pôde a s kolobehom vlhkosti, ktorú si dokáže zabezpečiť z okolitého vzduchu. Samozavlažovací povrch kupoly kultivátora je inšpirovaný makroštruktúrou kože jašterice Texas Horned Lizard žijúcej v púšti, ktorá si prostredníctvom nej dokáže zhromaždiť dostatočné množstvo vody na prežitie z okolitého vzduchu.

Može vás zaujímať:

Cestovanie vo Zvolene nikdy nebolo zábavnejšie: Jedinečný vagón, ktorý pripomína les!

O tomto ste vedeli? Vyskúšajte si, koľko toho vydržíte. V zámockej krypte môžete zažiť skutočný horor

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM