Ľubomíra Karmanová Rôzne

Dobrovoľníci z Lučenca vysadili 200 sadeníc levandule: S úrodou majú pestovatelia voňavé plány

Dobrovoľníci vysadili dvesto sadeníc levandule. Niekomu tak od budúceho roka bude práca voňať touto jedinečnou bylinkou. S levanduľovou úrodou majú totiž jej pestovatelia voňavé plány.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci z Lučenca vysadili 200 sadeníc levandule: S úrodou majú pestovatelia voňavé plány
Zdroj: Dnes24.sk

200 sadeníc levandule sa rozhodli vysadiť dobrovoľníci s jedinečným cieľom. Projekt „Keď práca vonia levanduľou“ je dielom OZ Dlaň, DSS Slatinka a OZ kRaj a asi 50 dobrovoľníkov. „V rámci tohto projektu sa vytvára priestor pre ľudí so ZP na získavanie pracovných zručností, príjemné trávenie voľného času pri práci v záhrade, ale aj potencionálna možnosť do budúcnosti na zriadenie chránenej dielne, ktorá by mohla vyrábať výrobky z levandule,“ vysvetlila riaditeľka DSS Slatinka, Denisa Nincová.

„Naším dlhodobým cieľom je najmä integrácia našich klientov do normálneho života. Preto sme sa pri realizovaní tohto projektu stali členmi záhradkárskeho zväzu vo Fiľakove, ktorý nám prenajal pôdu v záhradkárskej osade. Na tejto ploche plánujeme vo veľkom pestovať levanduľu,“ predstavuje projekt Nincová.

Levaduľa je nenáročná rastlinka s rôznymi možnosťami využitia. Klienti DSS ju budú môcť neskôr spracovávať v rámci pracovnej terapie a vyrábať z nej rôzne výrobky. „V rámci projektu bude v priestoroch záhradky osadený aj úľ so včelami. Niekoľko našich klientov sa v priebehu roka pripravovalo pod vedením našich partnerov z OZ kRaj na prácu včelárov a tak sa im vytvorí priestor na podporu tohto prospešného záujmu,“ prezradila riaditeľka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM