Správy

Dôležitá chvíľa pre žiakov základných škôl: Vo februári sa rozhodujú kam na strednú

V prípade, že chce žiak študovať odbor na strednej škole, na ktorej sa robia talentové prijímacie skúšky, musí odovzdať riaditeľovi svojej základnej školy prihlášku do 20. februára.

Ilustračný obrázok k článku Dôležitá chvíľa pre žiakov základných škôl: Vo februári sa rozhodujú kam na strednú
Zdroj: Dnes24.sk

Rezort školstva informuje, že ak chcú žiaci základných škôl pokračovať v štúdiu na bežnej škole či na osemročnom gymnáziu, majú s prihláškami čas do 10. apríla.

Dve ďalšie prihlášky po neúspechu v talentovkách

„Prihlášku možno podať na dve stredné školy alebo na dva odbory vzdelávania tej istej strednej školy. Ak sa žiak hlásil na strednú školu s talentovými skúškami a neuspel na nich, má možnosť podať si následne ďalšie dve prihlášky na bežné stredné školy,“ uvádza Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. V aktuálnom školskom roku je na základných školách a špeciálnych základných školách približne 39 000 deviatakov.

Podľa prieskumu záujmu na základných školách realizovaného školskými výpočtovými strediskami by si chcelo podať prihlášku na talentové odbory takmer 11 000 žiakov. Prevažne ide o bilingválne či športové gymnáziá, takmer 39 percent. V prípade bežných škôl prejavili žiaci najväčší záujem o gymnáziá a stredné odborné školy. Ďalej nasledujú obchodné akadémie, stredné zdravotnícke školy a stredné priemyselné školy.

„Celkovo stredné školy nahlásili školským výpočtovým strediskám viac ako 61.200 voľných miest, okrem osemročného štúdia, ktoré by chceli obsadiť v školskom roku 2018/2019. Tento počet plánovaných miest pritom presahuje o zhruba 57 percent reálny počet žiakov 9. ročníka základných škôl,“ informuje rezort školstva. V prípade duálneho vzdelávania ponúkajú stredné školy spolu viac ako 2000 miest. Najviac je ich na stredných odborných školách bez prívlastku, stredných odborných školách technických a stredných odborných školách obchodu a služieb.

Skúšky už v máji

Na stredných školách overujúcich športové, talentové alebo iné špeciálne schopnosti a nadanie uchádzačov sa prijímacie skúšky budú konať v termíne od 25. marca do 15. apríla. Presný termín skúšok si určí každá škola zvlášť. Prvý termín prijímacích skúšok na bežné stredné školy je celoštátne naplánovaný na pondelok 14. mája, druhý termín je vo štvrtok 17. mája. „Výsledky prijímacích skúšok musí škola zverejniť na svojej výveske do troch dní odo dňa konania druhého termínu,“ uzavrel rezort školstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM