Správy

Exekúcie sú podľa primátora Fiľakova vážnym problémom v zamestnávaní

Exekúcie predstavujú vážny a aktuálny problém, ktorý v regióne okolo Fiľakova na juhu okresu Lučenec bráni zamestnávateľom v získavaní nových pracovníkov.

Ilustračný obrázok k článku Exekúcie sú podľa primátora Fiľakova vážnym problémom v zamestnávaní
Zdroj: pixabay

Uviedol to primátor Fiľakova Attila Agócs na piatkovej besede ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) s terénnymi sociálnymi pracovníkmi, koordinátormi a zamestnancami Centra právnej pomoci z okresov Lučenec, Veľký Krtíš a Rimavská Sobota.

Slučka v podobe exekúcií

„V našej najväčšej fabrike v meste, kde pracuje 1200 až 1300 ľudí, má 400 ľudí, to znamená každý tretí zamestnanec, na krku exekúcie. V súčasnosti už zamestnávateľom bráni v ďalšom zamestnávaní ľudí práve to, že tí ľudia sú v exekučnej pasci, a tak zadlžení, že vlastne sa im akoby neoplatí ísť pracovať, lebo exekútori im všetko zoberú,“ konkretizoval A­gócs.

Tento problém podľa neho pociťujú aj priamo na fiľakovskom mestskom úrade (MsÚ).

Stop marazmu

„Možno 10 až 15 % došlej pošty na našom MsÚ súvisí nejako s touto agendou. Sú to rôzne exekučné spisy,“ dodal primátor s tým, že situáciu, hlavne v prípade takzvaným starých exekúcií, treba z pozície štátu rázne riešiť.

„Ten marazmus nemôžeme ďalej ťahať so sebou, lebo to už ohrozuje budúcnosť a rozvoj týchto regiónov, ako aj rast zamestnanosti,“ uzavrel.

Pomôže osobný bankrot

Inštitút osobného bankrotu, ktorý nadobudol platnosť približne pred polrokom, plní svoj účel a pomáha ľuďom zbaviť sa exekúcií a opäť sa z dlhovej pasce dostať do života. Uviedla to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) na piatkovej besede vo Fiľakove.

„Ak na celom Slovensku mesačne dáva CPP okolo 800 návrhov na oddlženie prostredníctvom osobného bankrotu, tak to znamená mesačne riešenie situácie 800 ľudí, ergo 800 rodín,“ uviedla ministerka s tým, že na mesačnej báze sledujú, ako sa vyvíja uplatňovanie tejto právnej úpravy.

Beseda vo Fiľakove jej podľa vlastných slov dala niekoľko podnetov, napríklad vydanie informačných letákov o právnej pomoci aj v maďarčine.

„Budem o tom hovoriť s riaditeľkou CPP. Myslím si, že na tomto dvojjazyčnom území je legitímne mať letáky aj v maďarčine, aby informovanosť bola lepšia,“ zakončila Žitňanská.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM