Ľubomíra Karmanová Rôzne

Fantastické sladké plody a navyše zadarmo: LOKALITY, kde si pri Lučenci nazbierate maliny či černice

Do koláčov, na lekvár alebo len tak, samotné... Maliny aj černice sú pochúťkami, ktoré sú dobre známe aj Lučenčanom. Práve teraz ich už môžete nájsť aj v našich končinách, no zájsť si za nimi musíte do vzdialenejšieho okolia.

Ilustračný obrázok k článku Fantastické sladké plody a navyše zadarmo: LOKALITY, kde si pri Lučenci nazbierate maliny či černice
Zdroj: TASR

Mnohé mestá, či obce na Slovensku majú výhodnú polohu a v neďalekých lesoch si môžu obyvatelia pri prechádzkach nazbierať lesné plody. Lučenčania až takú možnosť nemajú. Za lesnými dobrotami sa musia vybrať do vzdialenejšieho okolia.

„My chodievame až na Hradište, je to síce ďalej, ale je tam nádherná príroda a pri prechádzkach si nazbierame aj nejaké dobroty do koláča. Rastú tu chutné černice,“ prezradila svoju obľúbenú černicovú destináciu Vidinčanka Mária.

Podľa Jaroslava sa dajú chutné lesné plody nazbierať aj v okolí Budinej. „Treba poznať miesta. Máme už roky vytipované, kam chodíme. Ale tento rok je to dosť bieda a často je už všetko vyzbierané,“ hovorí sklamane. Zbiera tu najmä černice. „Ani neviem, či som tu niekedy videl maliny. Asi ani nie,“ rozmýšľa.

Pani Jarmila si pamätá časy, keď na okolí zbierali počas celého leta rôzne lesné plody. „Chodili sme s rodičmi na huby, maliny, aj černice, ale teraz už skoro nikde nič nerastie. Treba veľa chodiť a hľadať. Pri Bystrici, alebo na Liptove je to jednoduhšie, ale tu ani nemáme poriadny les a ten kúsok, ktorý je, tak je oplotený,“ tvrdí dôchodkyňa. „Kedysi sme chodievali hore na Prágu, ale teraz tam už vraj súkromný pozemok,“ dodáva. Černice si preto pestuje na svojej záhradke.

„Čo majú vnúčence radi, to si dopestujeme na záhradke, mám tam maliny, aj černice. Dnes už bohužiaľ deti nepoznajú také úžasné chvíle, behať po lesoch a lúkach s košíkmi, či vedierkami a vrátiť sa špinaví od černíc a občas aj dopichaní od včiel,“ zaspomínala Jarmila.

Mnohí Lučenčania už za lesnými plodmi chodia len na neďalekú tržnicu. „Občas natrafím na tetušku, ktorá predáva na tržnici lesné plody. Do prírody ich zbierať nechodíme, nepoznáme tak dobre okolie a ani na to nemáme čas,“ povedal Lučenčan Vilo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM