Ľubomíra Karmanová Správy

Festival hudby spevu a tanca podporuje talentované rómske deti: Obľúbila si ho nielen verejnosť, ale aj účinkujúci

Festival Život v pohybe je zameraný na vyhľadávanie a podporovanie talentovaných rómskych detí. Tento rok sa tu predstavilo až 86 spevákov, hudobníkov a tanečníkov.

Ilustračný obrázok k článku Festival hudby spevu a tanca podporuje talentované rómske deti: Obľúbila si ho nielen verejnosť, ale aj účinkujúci
Zdroj: TASR

Pre rómske deti zo základných škôl (ZŠ) v regióne Gemer-Malohont bol určený festival Život v pohybe, ktorý sa konal v Jesenskom (okr. Rimavská Sobota). Ako informovala Anetta Cvachová z Gemersko-malohontského osvetového strediska, ktoré ho organizuje, ide o festival hudby, spevu a tanca, zameraný na vyhľadávanie a podporovanie talentovaných rómskych detí.

"Na festivale majú možnosť predstaviť svoj talent pred širokou verejnosťou. Počas tohto ročníka vystúpilo až 86 súťažiacich,“ uviedla Cvachová s tým, že ide o nepostupovú prehliadku, ale najlepších súťažiacich odmenia. „Najdôležitejšie je však zúčastniť sa a sme radi, že sa deti venujú niečomu zmysluplnému,“ zdôraznila.

Tohtoročný festival bol piatym v poradí. „Za tie roky si získal veľmi dobrý ohlas zo strany pedagógov, ktorí nás už sami oslovujú a pýtajú sa na presný termín jeho konania. Rovnako dobrý ohlas však zaznamenávame aj zo strany detí,“ priblížila Cvachová. Ako dodala, miestom konania je vždy obec Jesenské, kde žije početná rómska komunita a pri organizovaní festivalu sa im dobre spolupracuje aj s miestnou samosprávou.

Na festival však chodia nielen miestne deti, ale aj žiaci zo širšieho regiónu, ktorý zahŕňa okresy Rimavská Sobota a Revúca. „Tohto roku sme tu mali deti zo Špeciálnej školy v Hnúšti, z Reedukačného centra Čerenčany a zo ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským v Tornali a Rimavskej Sobote. Zúčastnili sa aj žiaci ZŠ v Novej Bašte a obidvoch ZŠ, slovenskej i maďarskej, v Jesenskom,“ vymenovala Cvachová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM