Jakub Forgács Správy

Fiľakovo bude mať nové partnerské mesto. Leží neďaleko maďarskej Budapešti

Fiľakovskí mestskí poslanci rozhodli o spolupráci s novým partnerským mestom. V čom sa má líšiť v porovnaní s ďalšími tromi?

Ilustračný obrázok k článku Fiľakovo bude mať nové partnerské mesto. Leží neďaleko maďarskej Budapešti
9
Galéria
Foto: Boris Macko

Maďarská obec Szigethalom, ležiaca neďaleko Budapešti, sa od januára stane novým partnerským mestom Fiľakova v okrese Lučenec. Rozhodli o tom fiľakovskí mestskí poslanci na svojom ostatnom decembrovom zasadnutí.

Podľa slov primátora Fiľakova Attilu Agócsa chce samospráva naďalej rozširovať počet partnerských miest. „Mojím zámerom bolo nesústrediť sa len na maďarské mestá, ale sieť partnerov viac diverzifikovať. Vedenie mesta Szigethalom však prejavilo záujem a tak sme súhlasili,“ priblížil.

Fiľakovo malo doteraz tri partnerské mestá – Salgótarján, Szécsény a Bátonyterenye. „Všetky ležia v maďarskej župe Nógrád neďaleko našich hraníc. S týmito mestami sa naša spolupráca zakladá na historických vzťahoch a zameriava sa skôr na projekty a spoločné ciele,“ dodal Agócs.

Spolupráca s mestom Szigethalom má byť podľa neho odlišná a jej základom bude spolupráca škôl, výmenné pobyty študentov a športovcov, organizovanie spoločných táborov a súťaží či účasť na kultúrnych podujatiach. Spolupracovať by mali aj jednotlivé občianske združenia a organizácie zamerané na šport a cestovný ruch.

„Toto je niečo, čo nám doteraz chýbalo. Myšlienkou sú spoločné aktivity, ktoré s ostatnými partnermi nemáme,“ objasnil primátor. Rámcovú zmluvu o spolupráci už schválili zastupiteľstvá v oboch mestách a partnerstvo sa stane oficiálne platným 22. januára 2017, keď vo Fiľakove počas Dní maďarskej kultúry obaja primátori podpíšu príslušnú zmluvu.

FOTO: Hrad Fiľakovo bol v minulosti sídlom tureckého "okresu"
9
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM