Kultúra Správy

Fiľakovský hrad sa stal pamiatkou s prioritou ochrany a obnovy

Národnou kultúrnou pamiatkou (NKP) s prioritou ochrany a obnovy je od konca minulého roka aj Fiľakovský hrad v okrese Lučenec.

Ilustračný obrázok k článku Fiľakovský hrad sa stal pamiatkou s prioritou ochrany a obnovy
Zdroj: Mesto Fiľakovo

Do príslušného zoznamu bol zaradený v rámci Stratégie ochrany pamiatkového fondu na roky 2017–2022, ktorú vláda schválila v decembri.

O zaradenie hradu medzi takéto pamiatky sa samospráva podľa slov primátora Fiľakova Attilu Agócsa snažila celé roky.

„Jednoznačne tam patrí, nakoľko je hradom nadregionálneho významu. V niektorých aspektoch patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky svojho druhu aj v širšom stredoeurópskom kontexte. Napríklad, jeho jadro tvorí románsky hrad vybudovaný ešte pred mongolským vpádom v 13. storočí. Takýchto pamiatok je u nás málo," podotkol primátor, ktorý bol v minulosti riaditeľom miestneho Hradného múzea.

Vďaka tejto novinke sa podľa slov Konráda Rigóa, štátneho tajomníka Ministerstva kultúry SR, otvárajú mestu i múzeu nové možnosti pri podávaní projektov a zvyšuje sa šanca na získavanie väčších balíkov peňazí na ďalšiu obnovu hradu.

„Zaradenie do zoznamu zabezpečí zvýšenú pozornosť vybraným pamiatkam. Pre vyhlasovateľov grantových schém a dotácií je možné pamiatky v ňom zaradené zvýhodniť," vysvetlil štátny tajomník.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM