Správy

Fiľakovský Klub padne do zabudnutia, v budúcom roku nájomcov vysťahujú

Budova Mestského kultúrneho strediska (MsKS) vo Fiľakove bola doteraz nemým svedkom bývalého režimu. Po desaťročiach začala jeho čiastočná rekonštrukcia.

Ilustračný obrázok k článku Fiľakovský Klub padne do zabudnutia, v budúcom roku nájomcov vysťahujú
4
Galéria
Zdroj: Mesto Fiľakovo

Budova bola postavená pred polstoročím a odvtedy väčšími zmenami neprešla. Jeden z najväčších kultúrnych domov v regióne pomaly chátral.

Dnes mu však svitlo na lepšie časy. Po desaťročiach sa spustila jeho čiastočná rekonštrukcia. Na prelome septembra a októbra začali s rekonštrukciou strechy.

Miliónová investícia

Kultúrny dom, Fiľakovčanom známy ako Klub, je zatiaľ v pôvodnom stave. Kvôli jeho veľkosti by si komplexná rekonštrukcia budovy vyžiadala viac ako dva milióny eur. Samospráva do nej počas najbližších mesiacov investuje necelú polovicu, približne milión eur.

Nákladnú obnovu bude financovať z troch rôznych zdrojov. Najväčšiu časť, 800-tisíc eur, uhradí z 1,4-miliónového úveru. Ďalších 150-tisíc eur je na tento účel alokovaných z akčného plánu rozvoja okresu. Tie samospráva investuje do výmeny starých okien.

Z Envirofondu získala 95-tisíc eur, z ktorých v uplynulých dňoch začali vymieňať strechu. Tá bude zateplená a dostane novú krytinu.

Fiľakovský Klub
4
Galéria
Zdroj: Mesto Fiľakovo

Žrút energie

Andrea Illés Kósik, riaditeľka MsKS, ktoré je správcom budovy, má z rekonštrukcie radosť. Hoci si podľa vlastných slov uvedomuje, že sa nepodarí zrekonštruovať celú budovu, investícia odstráni aspoň ich najpálčivejšie problémy.

„Veľmi sa tešíme, že zmenou prejde divadelná sála. V dnešnom stave je nevyhovujúca. Okrem zastaralej techniky sme mali problém aj s vykurovaním. Počas zimných mesiacov tam bolo teplo iba ak sme začali kúriť už noc pred podujatím. Spotrebovalo nám to obrovské množstvo energií,“ vysvetlila riaditeľka.

Podľa projektu by v sále mali vymeniť všetky sedadlá, kompletne celú javiskovú techniku spolu s osvetlením i ozvučením a vykurovací systém. Zo súčasných 28 okien v sále ostane polovica. „Bude to veľká zmena, ktorá pozitívne ovplyvní chod nášho strediska.“

Moderný dizajn

V celej budove by mali vymeniť osvetlenie i rozvody elektriny, zrekonštruujú sociálne zariadenia, väčšina stien dostane nové stierky a maľovku. Vďaka výmene okien, zatepleniu strechy a výmene vykurovacieho systému bude budova energeticky menej náročná.

Čiastočnou rekonštrukciou prejde aj spoločenská miestnosť s kuchyňou. Sála by mala dostať modernejší dizajn, vymeniť a zväčšiť plánujú aj tanečný parket. Kuchyňa dostane nové zariadenie a sfunkčnia tiež chladiarenský box.

„Veríme, že tento krok opäť naláka ľudí, aby si našu sálu častejšie prenajímali na podujatia ako sú plesy, svadby či rôzne oslavy,“ vyjadrila sa riaditeľka.

Dočasne sa vysťahujú

Počas prác bude stredisko fungovať v provizórnych podmienkach. Z budovy sa budú musieť na čas vysťahovať kancelárie všetkých prenajímateľov, komunitné centrum i záujmové krúžky. Tie budú dočasne fungovať v ostatných mestských budovách. Divadelné predstavenia a väčšie podujatia, ktoré si vyžadujú divadelné podmienky, sa konať nebudú.

Práce na streche by mali byť hotové v najbližších týždňoch. S najväčšími prácami a teda aj s vysťahovaním podľa riaditeľky začnú najskôr vo februári budúceho roka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM