Boris Macko Kultúra

FOTO: Jedinečný klenot Lučenca. 5 dôvodov, pre ktoré sa oplatí navštíviť synagógu

Zrekonštruovaná synagóga sa po desaťročiach chátrania stala jednou z atrakcií v našom meste. Ak ste ju ešte nevideli, treba to napraviť. A prečo stojí za vašu pozornosť?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Jedinečný klenot Lučenca. 5 dôvodov, pre ktoré sa oplatí navštíviť synagógu
Foto: Boris Macko

Je minimálne päť dôvodov, prečo si jednu z najkrajších pamiatok v Lučenci treba pozrieť. Ktoré to sú?

Na počesť staviteľom

Uctiť si pamiatku jej staviteľov aj tých, ktorí do nej pravidelne chodili na bohoslužby. Smutný osud ľudí, s ktorými kedysi bola synagóga spätá, je večným mementom. V synagóge sú vystavené aj náboženské predmety, ktoré súviseli s poslaním synagógy.

Najväčšia na Slovensku

Podľa publikácie venovanej synagógam: "Za najväčšou synagógou na Slovensku sa musíme vydať do srdca Novohradu – Lučenca. Napriek tomu, že je obklopená panelákmi a chátra, pôsobí ohromujúcim dojmom.“ Našťastie, dnes je už zrekonštruovaná a hoci je obklopená panelákmi, na jej pôsobivosti to nič nemení.

Zvučný projektant

Jej projekt vytvoril Leopold Baumhorn, ktorého volali aj projektant „krásnych synagóg v Uhorsku“. Rozhodne nebol žiadnym nováčikom. Bol aj autorom projektu synagógy v Segedíne, kde použil všetky invencie inšpirované orientálnou architektúrou. Naplno tu rozvinul architektonickú a dekoratívnu tvorivosť. Synagóga v Lučenci bola jeho poslednou veľkolepou realizáciou. Na rozdiel od Segedína, projekt ju navrhol do zjednodušeného štý­lu.

Na zozname pamiatok

Aj keď synagóga chátrala, už v 60. rokoch minulého storočia bola zapísaná v Štátnom zozname kultúrnych pamiatok. V tom čase boli spracované aj prvé projekty a návrhy na jej kultúrne využitie. Bohužiaľ z toho zišlo a tak si na obnovu musela počkať ešte niekoľko desaťročí. Začiatkom 80. rokov minulého storočia jej dokonca hrozilo zbúranie kvôli okolitej výstavbe panelových domov a hotela. Našťastie sa tomu podarilo zabrániť a opäť ju zapísať do zoznamu pamiatok.

Memento osudu Židov

Výstava Aron Grünhut – bojovník za ľudské práva a záchranca Židov. Nejde len o fotografie, ale aj dokumenty, či iné predmety poukazujúce na smutný osud Židov počas II. svetovej vojny. Na druhej strane bratislavský rodák Aron Grünhut zachránil viac ako 3 000 Židov, medzi nimi aj deti. Výstava potrvá do 21. augusta. Dôležitým argumentom prečo navštíviť synagógu je aj to, že počas letných prázdnin, teda až do 4. septembra, je zavedený letný režim otváracích hodín. Viac informácií nájdete na stránke mestskej organizácie Lukus, ktorá synagógu prevádzkuje.

Krásy synagógy si môžete pozrieť aj v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Lučenecká synagóga mala pohnutý osud. Dlho bola opustená a slúžila ako sklad hnojív

V Lučenci stratili trpezlivosť s nespratníkmi. Mesto podnikne kroky na ochranu labute

Pozrite si krásu zrekonštruovanej synagógy
11
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM