Boris Macko Rôzne

FOTO: Kedysi ju nazývali Draus či Daróc. Poznáte známu obec pri Lučenci?

Má necelých 700 obyvateľov, no môže sa pochváliť nielen bohatou históriou, ale aj slávnou rodáčkou. V neveľkej dedinke však majú smelé plány!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kedysi ju nazývali Draus či Daróc. Poznáte známu obec pri Lučenci?
12
Galéria
Zdroj: TASR

Po lovcoch kožušín získala svoje pomenovanie obec Veľké Dravce v okrese Lučenec. V histórii jej osídlenia sa vyskytovali tri hlavné názvy – Draus, Dray a Daróc. „Posledné pomenovanie označuje v maďarčine lovca kožušín. Odvodením z toho vznikol slovenský názov Veľké Dravce,“ vysvetlila starostka Viera Rubintová. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1246 a jej obyvateľstvo sa v minulosti zaoberalo poľnohospodárstvom a chovom zvierat. „V prameňoch sa však spomína aj ako sídlo sokoliarov, čo má tiež súvislosť s dravcami,“ dodala.

Z historických budov sa v obci zachovala Horkovicsova kúria, ktorá je situovaná hneď na kraji dediny v smere od Nových Honov. Pochádza z roku 1821 a v súčasnosti je nevyužívaná. „Je už majetkom jednej miestnej firmy, ktorá má na ňu vypracovaný projekt aj s priľahlými pozemkami,“ doplnila Rubintová.

Druhou národnou kultúrnou pamiatkou je barokový katolícky kostol sv. Gála, situovaný v centre obce. Pochádza z 18. storočia, v roku 1908 bol zrekonštruovaný. „V našej dedine sa nachádza iba tento jeden kostol, keďže obyvateľstvo je prevažne katolíckeho vierovyznania,“ priblížila starostka. Dejiny obce pripomína pamätná izba, ktorú samospráva zriadila v nevyužívanej miestnosti obecného úradu. „Chceme touto formou zachovať našu históriu pre mladé generácie. Oslovili sme obyvateľov obce osobne, rozhlasom i výzvou na internetovej stránke a podarilo sa nám od nich zozbierať veľa historických predmetov. Najzaujímavejším je rezačka tabaku, ale máme tam i vyše storočný príbor či šijací stroj,“ priblížila Rubintová.       

Najznámejšou rodáčkou z obce je česká herečka Květa Fialová, ktorá sa v roku 1929 narodila v časti Ipeľka. „V tom čase to bola časť Veľkých Draviec. V súčasnosti však už táto osada patrí pod susednú obec Buzitka,“ spresnila starostka s tým, že rodina budúcej herečky žila v obci do roku 1938, keď museli odísť v súvislosti s odstúpením južných území Maďarsku.

Slávnu rodáčku osobne poznala dnes 87-ročná obyvateľka obce Margita Rubintová. „Boli to dve sestry, Květa a Blanka. Obidve k nám chodievali každý deň, ako deti sme sa spolu často hrávali. Volali ma Mancika,“ zaspomínala si dôchodkyňa, ktorá si ešte pamätá ich nedobrovoľný odchod.

„Darovali mi na rozlúčku dezert. Bohužiaľ, odvtedy som ich už nikdy viac nestretla,“ povedala Rubintová-Vargová, ktorá na toto obdobie života často spomína a rada by sa ešte svoju kamarátku z detstva stretla.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z Veľkých Draviec!

V OBRAZCOCH: Obec Veľké Dravce má bohatú históriu
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM