Boris Macko Rôzne

FOTO: Lučenec má ďalší dôvod na hrdosť. Synagóga opäť uspela!

Lučenecká synagóga žne jeden úspech za druhým. V tomto roku získala niekoľko ocenení a je tu opäť ďalšie!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Lučenec má ďalší dôvod na hrdosť. Synagóga opäť uspela!
11
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: Dnes24.sk

Synagóga tentoraz bodovala v Martine na súťaži Slovenská kronika 2016, ktorú vyhlasuje Národné osvetové centrum. V kategórii Publikácia o svetských či sakrálnych pamiatkach ľudovej architektúry, národných kultúrnych pamiatkach získalo Mesto Lučenec Čestné uznanie za publikáciu Lučenec – Synagóga v premenách času od autorov Mária Adamová, Erika Sedliaková a Mária Adamová. Pritom len nedávno získala Synagóga ocenenie od Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku.

Úspech je o to väčší, že päťčlenná odborná porota posudzovala 29 kroník a 114 monografií. Jednými z hlavných kritérií pri hodnotení boli dodržiavanie zásad platných pre písanie kroník a v prípade monografií uvádzanie zdrojov, kvalita poznámkového aparátu a jazyková úroveň.

„Zásluha tohto ocenenia patrí, samozrejme, autorom knihy, ktorí sa k tomu pričinili, pričom sa znova potvrdilo to, že je potrebné nielen pre propagáciu mesta, podporovať tvorbu publikácií, akými sú tieto monografie. Jednak je to propagácia mesta, ale je to aj poznanie našich občanov, kde sa narodili, kde žili ich rodičia alebo prarodičia. Je to pre ich poznanie, kde majú svoje korene,“ povedala primátorka Alexandra Pivková. Tá si prevzala ocenenie, ktorého súčasťou je aj vstup do šiestich múzeí. Presnejšie do Etnografického múzea, Múzea slovenskej dediny, Múzea Martina Benku, Múzea Andreja Kmeťa, Múzea kultúry Čechov na Slovensku a Múzea kultúry Rómov na Slovensku. Primátorka sa rozhodla darovať vstup školám v meste.

Pozrite si krásu synagógy v našej fotogalérii!

Pozrite si krásu zrekonštruovanej synagógy
11
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM