Správy Samospráva

FOTO: Mesto chce reštaurovať honosné továrnické vily na Jókaiho ulici

Vzácne továrnické vily na Jókaiho ulici s popisným číslom 7 a 13 reprezentujú v Lučenci staviteľstvo prvých desaťročí 20. storočia. Teraz sú bližšie k obnove.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Mesto chce reštaurovať honosné továrnické vily na Jókaiho ulici
Zdroj: Mesto Lučenec

Sú štýlovo čistým dielom secesnej architektúry, zastúpenej najmä obytnými meštiackymi domami. Vlastníkmi a staviteľmi boli členovia rodiny Rakottyay, ktorí vlastnili továreň na smaltované výrobky a významnou mierou zasiahli do života mesta.

Nakoľko ide o veľmi zachovalú a významnú architektonickú pamiatku, Mesto Lučenec ako vlastník objektu už od roku 2013 pripravuje všetku potrebnú dokumentáciu ku kvalitnej obnove objektu.

Za finančnej podpory Ministerstva kultúry Slovenskej republiky sa v rámci štyroch úspešných projektov podarilo spracovať všetky technické dokumentácie potrebné k obnove pamiatkovo chráneného objektu.

Viaceré výskumy

„V prvom projekte bol v roku 2013 realizovaný Komplexný reštaurátorský prieskum secesnej vily s areálom. Výsledky tohto prieskumu boli jedným z hlavných východísk pre spracovanie Návrhu na reštaurovanie ako podkladu pre následnú realizáciu rekonštrukcie objektu. Predmetom výskumu boli omietkové a náterové farebné vrstvy spolu s výzdobou na hlavných fasádach objektu ako aj objektov vo dvorovej časti s altánkom,“ informuje samospráva na svojom webe.

Výskum potvrdil predpokladané hodnoty zachovaného areálu s nálezmi, ktoré dokumentujú stav zachovania pôvodných štruktúr z čias výstavby objektu.

Vila s areálom
12
Galéria
Zdroj: Mesto Lučenec

Historický skvost

V druhom projekte s názvom „Technická dokumentácia pre obnovu secesnej vily s areálom“ ktorý bol realizovaný v roku 2015 sa spracovalo kompletné zameranie skutkového stavu objektu.

Toto zameranie slúžilo ako podklad pre tretí úspešný projekt s názvom „Umelecko-historický výskum VILY S AREÁLOM“ realizovaný v roku 2016.

Všetky doterajšie výstupy slúžili ako podklad pre posledný úspešný projekt s názvom „Projektová dokumentácia pre stavebné povolenie a statický posudok VILY S AREÁLOM“ ktorý bol realizovaný v roku 2017. V rámci projektu bol spracovaný statický posudok na všetky nosné časti objektu a tiež na všetky objekty v areály NKP (národná kultúrna pamiatka).

Chcú reštaurovať

Bola spracovaná projektová dokumentácia obnovy národnej kultúrnej pamiatky do ktorej boli zapracované výsledky doterajších výskumov.

Zámerom mesta Lučenec je reštaurovať nehnuteľnú národnú kultúrnu pamiatku – secesnú „Vilu s areálom“ evidovanú v Ústrednom zozname pamiatkového fondu Slovenskej republiky.

„K dosiahnutiu tohto cieľa bolo nevyhnutné spracovať komplexnú technickú dokumentáciu potrebnú ako podklad k celkovej obnove kultúrnej pamiatky. Reštaurátorský zásah prinavráti pamiatke jej autenticitu a vysokú kvalitatívnu úroveň mestskej výstavby v secesnom slohu,“ píše v správe samospráva.

Projekt „Projektová dokumentácia pre stavebné povolenie a statický posudok VILY S AREÁLOM“ bol realizovaný zo štátneho rozpočtu SR prostredníctvom rozpočtovej kapitoly Ministerstva Kultúry SR na ochranu, obnovu a rozvoj kultúrneho dedičstva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM