Boris Macko Rôzne

FOTO: Múzeum v lučeneckej starej Radnici sa rozrastie. Pribudne niekoľko NOVINIEK

Niektorí Lučenčania už vedia, že v historickej Radnici nájdu aj mestské múzeum. Ukrýva klenoty z našej histórie, ku ktorým majú pribudnúť napríklad aj zvony!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Múzeum v lučeneckej starej Radnici sa rozrastie. Pribudne niekoľko NOVINIEK
20
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Múzeum v budove historickej Radnice funguje zatiaľ len niekoľko mesiacov. Za ten čas sa už dostalo aspoň trochu do povedomia niektorých Lučenčanov. Zatiaľ je v ňom expozícia bývania. Plánuje sa aj ďalšia – kampanologická, ktorá má byť venovaná histórii zvonov, ktoré sa kedysi v Lučenci tiež vyrábali.

Múzeum sa ale dočkalo aj ďalšej zmeny – zaradilo sa do oficiálnej siete múzeí po celom Slovensku. „Naša snaha bola úspešná, múzeum už bolo oficiálne zaregistrované Ministerstvom kultúry SR,“ uviedol Tomáš Belko, riaditeľ mestskej organizácie LUKUS, ktorá spravuje múzeum aj Synagógu.

Podľa kunsthistoričky organizácie LUKUS Andrei Moravčíkovej neustále pracujú na dopĺňaní exponátov do zbierok múzea. Skladba je už teraz pestrá a je tesne spätá s históriou mesta. „Z oblasti bývania to budú predmety a nábytok z 50. rokov minulého storočia, ďalej pracujeme aj na expozíciách venovaných Sterlichtovej smaltovni a Rakkotyayho továrni, rovnako aj niekdajšej prevádzke Mier,“dodala Moravčíková.

Lučenčania sa majú na čo tešiť aj v spomínanej kompanologickej expozícii. Už teraz je jasné, že v nej pribudne niekoľko zvonov a ďalšie predmety, ktoré súvisia s ich výrobou. „Lučenec má bohatú tradíciu v odlievaní a výrobe zvonov. Kedysi tu bolo šesť dielní,“ dodala Moravčíková s tým, že jedna z nich fungovala nepretržite vyše 150 rokov. V súčasnosti si mestské múzeum možno prezrieť len počas obhliadky budovy historickej radnice. Oficiálne otvoria múzeum samostatne na Deň múzeí a galérií 19. mája 2017. Dovtedy získajú jeho expozície takmer definitívnu podobu.

Pozrite si expozície a zrekonštruovanú radnicu v našej fotogalérii!

Historická radnica konečne otvorila brány
20
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM