Správy

FOTO: Novoročného výstupu na hrad sa zúčastnilo vyše tisíc ľudí

Vyše tisícka návštevníkov zavítala v sobotu popoludní vo Fiľakove v Lučeneckom okrese na prvý ročník podujatia Novoročný výstup na Fiľakovský hrad.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Novoročného výstupu na hrad sa zúčastnilo vyše tisíc ľudí
Zdroj: TASR

Podľa slov riaditeľky Hradného múzea Fiľakovo (HMF) Viktórie Tittonovej takýto počet ľudí výrazne prekonal ich očakávania. Za hlavné lákadlo považuje premiérové sprístupnenie chodieb v hradnom vrchu.

„Toto podujatie sme vymysleli, aby sa ľudia po sviatkoch trochu prešli a poprechádzali na vzduchu. Predpokladám však, že tento mimoriadne veľký záujem nebol pre samotný výstup, ale návštevníkov zaujala druhá polovica programu, v rámci ktorej sme sprístupnili dve podzemné chodby pod hradným kopcom,“ povedala riaditeľka s tým, že pôvodne očakávali len 100 až 150 ľudí.

Tajomné chodby

Ako uviedol pracovník HMF Marián Mesiarik, obidve chodby s dĺžkami 25 a 65 metrov boli pred sprístupnením zaplnené odpadkami a neskôr ich vchody zamurovali.

„Boli predpoklady, že ich vznik siaha do novoveku či stredoveku. Keď však teraz bádame v ich histórii, tak vysvitlo, že to boli vlastne protiletecké kryty počas druhej svetovej vojny, ktoré slúžili ako úkryt obyvateľstvu pri náletoch,“ priblížil Mesiarik.

Novoročný výstup na Fiľakovský hrad
4
Galéria
Zdroj: TASR

Našli pamätníkov

Dodal, že prvé prelety lietadiel nad Fiľakovom začali v marci 1944, ale k bombardovaniu mesta došlo až koncom toho roka. Zamestnancom múzea sa v meste podarilo nájsť i pamätníkov, ktorí si spomínajú, ako sa v nich schovávali.

„Hľadáme ďalšie dokumenty a ďalej bádame v histórii chodieb,“ doplnil Mesiarik.

Chodby podľa jeho slov plánujú definitívne sprístupniť návštevníkom múzea koncom mája počas podujatia Noc múzeí a galérií. Má v nich byť zriadená expozícia, ktorá bude približovať Fiľakovo od roku 1938 do roku 1945.

„Jej súčasťou bude fotodokumentácia, mapy a predmety, ktoré sa v meste zachovali z čias druhej svetovej vojny,“ zakončil.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM