Boris Macko Rôzne

FOTO: Pikoška z centra Lučenca: Viete, koľko osobností je na Kubínyiho námestí?

Každé mesto sa rado pochváli osobnosťami, ktoré sa v ňom buď narodili, alebo pôsobili. Lučenec nie je výnimkou. Chcete dôkaz?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pikoška z centra Lučenca: Viete, koľko osobností je na Kubínyiho námestí?
Foto: Boris Macko

Známych ľudí pripomínajú pamätníky, či pamätné tabule. No v našom meste sa môžme pochváliť aj tým, že ich máme na pomerne malom priestore viacero. Všetky, až na jednu výnimku, sú venované osobnostiam.

Reč je o Kubínyiho námestí, kde sa stačí pozrieť na fasády budov a hneď si všimneme pamätné tabule. Na Redute sú hneď dve. Prvá je venovaná známemu operetnému skladateľovi Franzovi Lehárovi. Ten pôsobil v rokoch 1890 – 1894 ako dirigent kapely lučeneckého 25. pešieho pluku. Druhá ako jediná v okolí nie je venovaná človeku, ale udalosti. Požiaru, ktorý v roku 1849 zničil takmer celé mesto.

Pamätná tabuľa venovaná významnému básnikovi Sándorovi Petőfimu je síce na Vajanského ulici číslo 5, no od Kubínyiho námestia je čoby kameňom dohodil. Pripomína, že básnik žil v roku 1845 v dome, na ktorom je osadená. Ak sa vrátime späť na Kubínyihop námestie, tak si na priečelí lekárne Čierny orol môžeme všimnúť tabuľu venovanú Jánovi Danielovi Perliczimu. Ten sa v 18. storočí zaslúžil o založenie prvej lekárne v Lučenci.

O čosi vyššie nájdeme tabuľu, ktorá je spomienkou na Williama Bukového – Brülla. Ak toto meno nikomu nič nehovorí tak vedzte, že ide o skladateľa, ktorý sa v Lučenci narodil 18.1.1932. V roku 1951 maturoval na tunajšom gymnáziu. Skladal hudbu hlavne k filmom a preslávil sa aj skladbou Povedz mi otec. Pred kalvínskym kostolom má pamätník s pamätnou tabuľou spisovateľ József Kármán. Mimochodom, v našom meste sa v roku 1769 narodil a v roku 1795 zomrel.

Pozrite si jednotlivé pamätné tabule v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

FOTO: Lučenec ako v rozprávke. Mestský park krášlia nádherné drevené sochy

FOTO: Lučenecká lekáreň funguje už stovky rokov. Výnimočná nie je len názvom

Pozrite si pamätné tabule na Kubínyiho námestí
12
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM