Boris Macko Rôzne

FOTO: Policajné riaditeľstvo v Lučenci ukrýva klenoty. Unikátne historické kúsky

Na polícii nemusíte naraziť len na mužov zákona či zločincov. Vďaka nadšencom môžete v Lučenci obdivovať i generála či motorky spred desiatok rokov. To však nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Policajné riaditeľstvo v Lučenci ukrýva klenoty. Unikátne historické kúsky
Zdroj: Dnes24.sk

Malé, neoficiálne múzeum nemajú len v neďalekom Polichne, ale aj v našom meste. Všetko sa začalo pred tromi rokmi, keď sa dvaja nadšenci rozhodli, že chcú prezentovať policajnú históriu. Vďaka pochopeniu vedenia sa im podarilo zriadiť malú expozíciu priamo v budove lučeneckého policajného riaditeľstva. Nikoho asi neprekvapí, že za zrodom malého múzea stoja policajti.

Čítajte tiež: FOTO: Od Stalina po Husáka. Neďaleko Lučenca máme unikátny skanzen socializmu

„Chceli sme históriu a prácu polície a bezpečnostných zložiek prezentovať verejnosti, ale aj mladším kolegom. Mnohí z nich, ktorí slúžia niekoľko rokov ani netušia, ako to fungovalo nielen pred desaťročiami, ale aj 10 – 15 rokov dozadu. Preto doteraz zbierame rôzne predmety, ktoré súvisia s políciou. Kto má niečo také doma, môže prispieť do nášho múzea,“ priblížil zámer predseda Klubu policajnej histórie v Lučenci Kamil Kolesár. Lučenčanov poteší aj fakt, že vstup je zadarmo.

Ak si niekto chce pozrieť exponáty, musí ísť na okresné policajné riaditeľstvo na Tuhárskom námestí. Napriek tomu, že ide len o jednu väčšiu miestnosť, ukrýva sa tu viacero unikátnych a zaujímavých exponátov. Okrem dvoch policajných motoriek Jawa 350, ktoré používala Verejná bezpečnosť v 70. a 80. rokoch minulého storočia, rôznych preukazov, vyznamenaní či ďalších predmetov a pomôcok, ktoré polícia používala, sú zaujímavé aj uniformy.

Niektoré z nich nemohli vidieť ani pamätníci, lebo neboli nikdy použité. " Podarilo sa nám zohnať policajnú uniformu, ktorá bola pripravená pre políciu po roku 1989 v čase, keď ešte fungovalo Československo. Keďže sme sa potom rozdelili, v Čechách a na Slovensku sa nakoniec používali iné policajné uniformy," vysvetľuje Kolesár.

Druhým unikátom je kompletná generálska uniforma, ktorá sa ešte viac vyníma vďaka tomu, že je na figuríne. Pripravovala sa ešte v posledných týždňoch fungovania socialistického Československa, alebo tesne po revolúcii v roku 1989. „Doteraz sa nám nepodarilo zistiť, pre koho. Na rozdiel od dneška, za komunizmu mohol byť policajný generál len jeden. Kto si dal ušiť túto uniformu je záhadou a ktovie, či sa to ešte niekedy dozvieme,“ dodal.

Pozrite, čo všetko ukrýva malé policajné múzeum v našom meste!

Čítajte tiež: FOTO: Tepna Lučenca pred desiatkami rokov. Masarykova ulica na dobových záberoch

Malé policajné múzeum v Lučenci
16
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM