Boris Macko Rôzne

FOTO: Pri Lučenci opravujú Timravin rodný dom. Problémom je smutná skutočnosť

Známa spisovateľka sa bezpochýb zapísala do dejín nášho mesta. V neďalekom Polichne pracujú na záchrane jej niekdajšieho domu. Zatiaľ sa to však nedarí!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pri Lučenci opravujú Timravin rodný dom. Problémom je smutná skutočnosť
Foto: Boris Macko

Boženu Slančíkovú Timravu v Lučenci pripomína pamätná tabuľa. Meno spisovateľky nesie divadlo a pripomienka na spisovateľku je aj na stene bytového domu na Partizánskej ulici, kde bývala. Presne v nedeľu 2. októbra uplynie 139 rokov od jej narodenia. Samotný rodný dom Boženy Slančíkovej Timravy v neďalekom Polichne vyzerá zdiaľky romanticky, no skutočnosť je trochu iná. Okrem novej strechy je takmer všetko pôvodné. Na jednej strane je to síce kvôli autentickosti dobre, no na druhej strane si vyžaduje rozsiahle opravy.

Čítajte tiež: FOTO: Lučenčania obdivovali unikátne kroje. Pestrá krása tradícií Novohradu

„Na strechu sme dostali dotáciu a 7 000 eur sme získali vďaka zbierke. Teraz sa snažíme dom odvodniť, aby nebol presiaknutý vlhkosťou. Hoci je to kultúrna pamiatka, ide to pomaly. Lebo je to na pleciach obce a evanjelickej cirkvi, ktorej budova patrí. Ani my, ani cirkev nemáme peniaze, aby sme dokázali dať rodný dom Timravy úplne dokopy,“ vysvetlil starosta Polichna Pavel Kyseľ.

Nečudo, veď obec má v súčasnosti čosi vyše 150 obyvateľov a malý rozpočet. Preto starosta pripravuje projekty vďaka ktorým by mohli získať z viacerých fondov dotácie na opravu fary, kde sa spisovateľka narodila aj vedľajšej starej školy, kde nejaký čas chodila. Len pre zaujímavosť, rodný dom B. S. Timravy je niekdajšia evanjelická fara a cirkev ju ešte príležitostne využíva. Hoci farári tu bývali až do 80. rokov minulého storočia, z pôvodného vybavenia, ktoré používala rodina spisovateľky sa nezachovalo prakticky nič.

„Vybavenie sme museli kúpiť, niečo nám ľudia darovali. Takže to vyzerá aspoň trochu autenticky. Akurát skriňa a stolík vraj kedysi patrili Timrave, ale nemám to písomne podložené,“ upresnil starosta. Dodal, že v dedine už nežijú pamätníci, ktorí by si spisovateľku mohli pamätať. Navyše sa Slančíkovci v roku 1909 museli z fary vysťahovať. Timrava išla k bratovi do susednej Ábelovej. „Niektorí starší obyvatelia od nás mohli byť na jej pohrebe ako deti. Ale ju si už nemôžu pamätať, navyše zo susednej obce Ábelová odišla do Lučenca ešte v roku 1945,“ dodal Kyseľ.

V rodnom dome, kde je múzeum Timravy ,však možno nájsť fotku jej netere, ktorá ju v Lučenci doopatrovala. Timrava sa totiž nikdy nevydala a nemala deti. Spomínaná neter Ara Petrivaldská zomrela pred tromi rokmi, a tak už nemá kto rozprávať o zážitkoch s Timravou a o tom, aká bola.

Pozrite si v našej fotogalérii rodný dom B. S. Timravy!

Čítajte tiež: Čo zažijeme v Lučenci a okolí cez víkend? Stačí klik a akcie máte ako na dlani

Rodný dom B. S. Timravy v Polichne
12
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM