Boris Macko Rôzne

FOTO: Pýcha Lučenca aj s chybičkami krásy. Kedy zmiznú praskliny zo Synagógy?

Synagóga patrí medzi najkrajšie zrekonštruované pamiatky na Slovensku. Lučenčania môžu byť na ňu právom hrdí, hoci má nedostatky. Všimli ste si ich tiež?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pýcha Lučenca aj s chybičkami krásy. Kedy zmiznú praskliny zo Synagógy?
13
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Spolu s historickou radnicou je Synagóga najkrajšou pamiatkou v Lučenci. Právom dostala v minulom roku niekoľko ocenení. Spomenúť možno Fénixa od ministerstva kultúry, či od revue pre kultúrne dedičstvo Pamiatky a múzeá v kategórii Obnova a Cenu Eugena Bárkánya od Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku. Navyše aj verejnoprávna RTVS zaradila do predvianočného cyklu Advent na Slovensku aj predvianočný koncert z lučeneckej Synagógy.

Pozorní Lučenčania si však všimli aj chybičky krásy. „Rovno nad vstupom je popraskaná výzdoba, môže to byť aj menšie ohrozenie pre návštevníkov. Rovnako i na južnom portáli pod oblúkmi sa odlúpila tehla. Zrejme to majú na svedomí aj silné mrazy. Predpokladám, že to opravia,“ myslí si Lučenčan Milan.

„Vieme o tom, práve tento týždeň spíšeme oficiálne všetky nedostatky, ktoré treba odstrániť. Zatiaľ sa to naozaj nedá, keďže mrazivé počasie stále pokračuje,“ informoval Tomáš Belko, riaditeľ organizácie LUKUS, ktorá má na starosti správu Synagógy.

„Synagóga bola obnovená podľa projektu a niektoré fasády boli fixované a nie je na nich omietka. Na stavebné práce ešte stále platí záruka, ktorú si uplatníme,“ dodal Belko s tým, že odstránenie všetkých vád a nedostatkov predpokladá v jarných mesiacoch.

Pozrite si malé chybičky krásy Synagóga v našej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Lučenecká Synagóga je krásna aj napriek chybičkám
13
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM