Boris Macko Samospráva

FOTO: Smelé plány obce pri Lučenci. Veľké Dravce sa chcú opierať o výzvy

Podobne ako iné obce na Slovensku, aj Veľké Dravce sa môžu rozvíjať aj vďaka projektom. Na čo všetko chcú v obci získať peniaze?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Smelé plány obce pri Lučenci. Veľké Dravce sa chcú opierať o výzvy
12
Galéria
Zdroj: TASR

Projektové výzvy a granty sú pre samosprávu Veľkých Draviec v okrese Lučenec dôležitým zdrojom financií na zlepšovanie vybavenosti obce. Podľa starostky Viery Rubintovej sa snažia zapájať do čo najväčšieho počtu výziev, lebo zo svojho rozpočtu si nemôžu dovoliť realizovať projekty väčšieho charakteru. „Vlani sme podávali štyri projekty cez Program rozvoja vidieka SR. Boli zamerané na výstavbu chodníka v obci smerom na Husinú, revitalizáciu parku v centre obce, rekonštrukciu domu smútku a výstavbu detského ihriska pri obecnom úrade. Bohužiaľ, v súčasnosti sú všetky výzvy cez tento program zastavené,“ konštatovala starostka, podľa ktorej im boli dva projekty vrátené, keďže príslušná výzva bola zrušená.

„V ďalších dvoch prípadoch čakáme na výsledok,“ dodala s tým, že zo súčasného stavu je sklamaná, pretože samospráva na príprave týchto projektov pracovala približne rok a investovala do nich veľa energie a financií. Jedným z úspešných vlaňajších projektov bola podľa jej slov výstavba multifunkčného ihriska, na ktoré získali dotáciu z Úradu vlády SR. „Samozrejme, museli sme prispieť aj z vlastných prostriedkov a pri realizácii nám veľmi pomohli tiež dve najväčšie miestne firmy,“ doplnila Rubintová.

Vlani sa samospráve v rámci pozemkových úprav podarilo získať tiež dotáciu na vybudovanie troch poľných ciest. „S prácami sme začali vlani a dokončíme ich tento rok. Časť bude asfaltová, ďalšia bude tvorená spevnenou cestou,“ načrtla starostka, podľa ktorej sú tieto cesty dôležité pre miestnych poľnohospodárov.       

V súčasnosti v obci realizujú projekt obnovy budovy miestnej školy. „V roku 2014 sme z ministerstva školstva dostali dotáciu na odstránenie havarijného stavu, vďaka ktorej sme kompletne opravili strechu, vymenili okná a zateplili fasádu. Momentálne pracujeme na oprave sociálnych zariadení a výmene vodovodného potrubia. Ideme ešte vymeniť podlahy vo všetkých triedach,“ konkretizovala Rubintová, podľa ktorej by práce mali byť ukončené do niekoľkých týždňov.

V blízkej budúcnosti by sa prostredníctvom projektu radi zamerali na obnovu rozľahlej budovy obecného úradu, v ktorej sídli i pošta, komunitné centrum, pracovisko terénnej sociálnej práce a jej súčasťou je i kultúrny dom. „Aktuálne vybavujeme všetky potrebné dokumenty, keďže cez Operačný program Kvalita životného prostredia vyšla výzva na zlepšenie energetickej efektívnosti administratívnych budov. Podali sme tiež výzvu cez Environmentálny fond na zateplenie a stavebné úpravy budovy materskej školy,“ priblížila starostka.

Ďalším z plánov do budúcnosti je výstavba vodovodu a kanalizácie, ktoré v obci chýbajú a ich realizácia je nad možnosti obecného rozpočtu. „Máme pripravený kompletný projekt aj so stavebným povolením a plánovaným rozpočtom 1,4 milióna eur. Všetky výzvy sa však zatiaľ týkali len obcí nad 2000 obyvateľov a my sme podstatne menší,“ uzavrela Rubintová.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery Veľkých Draviec!

V OBRAZCOCH: Obec Veľké Dravce má bohatú históriu
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM