Jakub Forgács Kultúra

FOTO: V Divíne vyrástlo nové múzeum. Odhaľuje dejiny hradu aj unikátny exponát

Niekoľko expozícií, cenné predmety aj tvorivé dielne. To všetko nájdete v novootvorenom múzeu, ktoré zachytáva históriu obce Divín a okolia Lučenca. A čo stojí obzvlášť za zmienku?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Divíne vyrástlo nové múzeum. Odhaľuje dejiny hradu aj unikátny exponát
Zdroj: TASR

Históriu obce a hradu Divín, ako aj dejiny okolitého regiónu v okrese Lučenec približuje novootvorené múzeum, ktoré od polovice júna funguje v priestoroch tamojšieho Zichyovského kaštieľa. Podľa slov zastupujúcej riaditeľky múzea Dany Markovej už majú hotových niekoľko expozícií a ďalšie ešte dokončujú.

Hrad aj kachlice

„Na spodnom podlaží je umiestnená expozícia Hrad Divín, ktorá je zameraná na dejiny hradu nad obcou. Ide predovšetkým o archeologické nálezy, ktoré sa na zámku našli. Časom ju doplníme, keďže archeologický výskum ešte prebieha,“ uviedla riaditeľka s tým, že na poschodí v salóne a spálni je ďalšia expozícia. Venovaná je dejinám kaštieľa a rodu Zichyovcov, ktorí ho vlastnili od konca 17. storočia. „V ďalších dvoch miestnostiach máme expozíciu približujúcu dejiny obce od praveku až po novovek, keďže Divín bol v minulosti významnou dedinou a od začiatku 18. storočia aj mestečkom,“ dodala.

Posledné dve expozície múzea obsahujú poľovnícke trofeje z okolitých revírov a staré fotografie z Divína. „Už máme takmer hotovú ďalšiu expozíciu nazvanú Čaro kachlíc – pocta majstrom kachliarom. Ide o súkromnú zbierku zberateľa zo Sliača, ktorý nám požičal krásnu zbierku kachlíc z 19. a začiatku 20. storočia,“ načrtla Marková s tým, že poslednou pripravovanou expozíciou je Príroda Divína a okolia.

Expozície Divínskeho múzea obsahujú viacero zaujímavých predmetov. „Najvýznamnejším exponátom je drevená socha z druhej polovice 15. storočia. Ide o sochu Panny Márie, takzvanej Čabraďskej, ktorá bola na Divín prinesená v roku 1548 vojakmi Melichara Balassu, jedného z hradných pánov,“ povedala riaditeľka. Medzi cenné exponáty patrí podľa nej i zbierka pečatidiel obsahujúca viacero cechových a jedno obecné pečatidlo.

História aj tvorivé dielne

Okrem histórie však múzeum návštevníkom poskytne i možnosť tvorivej činnosti. „V baštách kaštieľa zriaďujeme rôzne remeselné dielne, ktoré budú verejnosti prístupné ako tvorivé dielne pri rôznych podujatiach. Momentálne máme takmer dokončenú rezbársku dielňu, pracujeme na maliarskej dielni a v ďalšej bašte bude keramická a kamenársko-kováčska dielňa,“ vymenovala Marková.

„Naša obec je významná aj tým, že v jej centre sa nachádzajú tri národné kultúrne pamiatky – hrad, kaštieľ a dvojvežový kostol. S týmito pamiatkami sú späté rôzne dejinné udalosti a návštevníkom tak máme čo ukázať a povedať,“ uviedol starosta Divína Ján Koza, ktorý je rád, že sa zámer zriadenia múzea podarilo realizovať. „Bolo to síce s mnohými ťažkosťami a problémami, ale múzeum má pre našu obec význam,“ doplnil.

Divínske múzeum je otvorené každý deň okrem pondelka. Od utorka do piatka sú otváracie hodiny od 9.00 do 17.00, v sobotu od 10.00 do 18.00 a v nedeľu od 14.00 do 18.00.

Čítajte tiež:

Úplná uzávierka cesty pri Lučenci. Čo je za dopravným obmedzením?

FOTO: Labute v lučeneckom parku rastú ako z vody. Zábery operených krásavíc

FOTO: Nové múzeum približuje dejiny obce Divín
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM