Boris Macko Kultúra

FOTO: Veľká nádhera v malom. Lučenec skrášlili minikroje z celého Slovenska

V najbližších týždňoch sa Lučenčania budú môcť presvedčiť o tom, že náš folklór a kroje patria k najkrajším. A netreba ani ísť na žiadny festival či vystúpenie súboru.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Veľká nádhera v malom. Lučenec skrášlili minikroje z celého Slovenska
3
Galéria
Zdroj: Dom Matice slovenskej

Krásu slovenských krojov si už onedlho budú môcť vychutnať aj obyvatelia nášho mesta. Netradičný pohľad na regionálnu pestrosť slovenského ľudového kroja im ponúkne výstave Krojované miniatúry. V lučeneckom Dome Matice slovenskej si v najbližších dňoch môžete pozrieť ľudové umenie krojovaných bábik, vyparádené postavičky, či vypracované a precízne vyšperkované, ktoré zhotovili manželia Bellovičovci z Lukáčoviec pri Nitre.

„Najprv sme krojované bábiky zamýšľali šiť a ponúkať pre trh. No dnes ich nechceme predávať, aj keď sme zopár bábik darovali. Teraz skôr rozmýšľame, ako našu krojovanú kolekciu dopĺňať o stále nové a nové bábiky. Myslím si, že inšpirácia nám chýbať nebude – Slovensko je v tomto prípade snáď nevyčerpateľné,“ hodnotí Rastislav Bellovič.

Výtvarnej činnosti sa venuje už do detstva, jeho manželka Anna sa výrobe bábik venovala už dlhšie, preto sa pred pár rokmi rozhodli, že sa budú tejto záľube venovať spoločne. Inšpirovala ich k tomu návšteva skanzenu v Zuberci, kde im povedali, že podobných ľudovoumeleckých výrobkov je málo.

Kroje na všetky spôsoby

Vystrojiť takú bábiku krojom je náročná práca, ktorú vedia robiť najmä šikovné a zručné ženy. Návštevníka až udiví dokonalosť vypracovania a krása ozdôb dievčenských i ženských krojoch, na letných či zimných formách. Cieľom výstavy je priblížiť krásu slovenského kroja širokej verejnosti. „Chcem poukázať na tú neuveriteľnú pestrosť typov a variantov, ktorú slovenský odev mal a tiež na to, že je to náš fenomén, ku ktorému si treba vytvárať vzťah,“ zdôraznil Bellovič. Na výstave v Dome Matice slovenskej môžete obdivovať kroje takmer z celého Slovenska, kroje letné i zimné, denné i sviatočné, aj svadobné. „ Dúfam, že sa nám s manželkou podarí pridať ešte viacero krojov, ktoré si to pre svoju krásu tiež zaslúžia i keď si uvedomujem, že zvládnuť všetku tú slovenskú krásu je nad sily jednotlivca,“ uzavrel Bellovič.

Pozrite si v galérii krojované bábiky manželov Bellovičovcov!

V OBRAZOCH: Veľká krása kroja v malom v Lučenci
3
Galéria
Zdroj: Dom Matice slovenskej
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM