Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Veľká obnova Haličského zámku. Nádherná premena a desiatky pracovných miest

Neďaleko Lučenca sa môžeme pochváliť hotovým klenotom. Haličský zámok prešiel veľkou rekonštrukciou a výsledok skutočne stojí za to. Veď pozrite sami!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Veľká obnova Haličského zámku. Nádherná premena a desiatky pracovných miest
Zdroj: TASR

Približne 50 pracovných miest a nová turistická destinácia vznikla v okrese Lučenec vďaka nedávno ukončenej rekonštrukcii Haličského zámku nad obcou Halič. V jeho obnovených priestoroch bol zriadený zámocký hotel Galicia Nueva, viaceré časti objektu sú však prístupné širokej verejnosti.

Približne 10 rokov

Ako informoval riaditeľ hotela Radoslav Grega, celý proces obnovy zámku zabral približne 10 rokov. „Päť rokov trvala príprava na rekonštrukciu, vrátane verejnej súťaže, vypracovania architektonického riešenia a výberu dodávateľa. Ďalších päť rokov prebiehali samotné stavebné práce, počas ktorých bolo okrem iného nádvorie prekryté sklenenou strechou,“ priblížil riaditeľ s tým, že ďalším náročným stavebným zásahom bolo vyhĺbenie priestoru pod nádvorím, v ktorom vzniklo wellness. „Cieľom bolo umiestniť ho tak, aby nenarúšalo historický vzhľad zámku,“ vysvetlil.

Čítajte tiež: Od fantasy k toxikológii. Vo Fiľakove si na svoje prídu všetci milovníci kníh

Po ukončení rekonštrukcie boli jednotlivé časti zámockého hotela sprístupňované postupne. „Ako prvá bola 1. júna tohto roku daná do prevádzky prízemná časť, v ktorej sa nachádza hotelová reštaurácia Rosalia a dvorana Arcadia. V júli sme otvorili vináreň Nicolaus s letnou terasou, no a teraz v polovici septembra sme sprevádzkovali hotelovú časť s 50 izbami a apartmánmi, ako aj wellness s plaveckým bazénom, saunou a fitness,“ vymenoval Grega.

Terajší vlastník zámku, ktorým je spoločnosť IMET, získal objekt od Banskobystrického samosprávneho kraja za 48 miliónov korún. „Doterajšia celková investícia do jeho obnovy bola vo výške zhruba 14 miliónov eur, z toho vyše tri milióny boli prostriedky z európskych a nórskych fondov,“ priblížil riaditeľ, podľa ktorého vďaka zriadeniu hotela mohli vytvoriť 50 nových pracovných miest, pričom zhruba 90 percent zamestnancov pochádza priamo z okolitého regiónu.

Ako ďalej spomenul, rekonštrukciou zámku a spustením prevádzky hotela sa ich plány nekončia. „Zámok sa nachádza na kopci pokrytom lesoparkom, ktorého súčasťou je i bývalý zámocký rybník, ktorý je dnes zanedbaný. V ďalšej etape ho preto chceme revitalizovať a uviesť do pôvodného stavu. Predpokladáme, že sa na ňom bude dať i člnkovať,“ načrtol riaditeľ s tým, že v jeho blízkosti plánujú vybudovať oddychové priestory a športoviská pre hotelových hostí. „Tieto nové zariadenia a služby by mali umožniť prijať ďalších zamestnancov, ktorých celkový počet by tak stúpol na približne 70,“ dodal.

V OBRAZOCH: Veľká rekonštrukcia Haličského zámku. Výsledok stojí za to
11
Galéria
Zdroj: TASR

Viaceré novinky

Okrem nových ubytovacích priestorov zrekonštruovaný zámok podľa jeho slov obohatil aj turistickú ponuku Novohradu o zaujímavé historické miesto. „Hotel je umiestnený v budove, ktorá je pamiatkovo chránená a nachádza sa v nej napríklad bývalá župná sieň, zachované fresky na chodbách či originálne kachle, ktorých história siaha do 18. storočia,“ uviedol Grega, podľa ktorého chcú v blízkej budúcnosti umožniť nahliadnutie do historicky zaujímavých priestorov aj nehotelovým návštevníkom.

„Pripravujeme preto spustenie verejných prehliadok so sprievodcom a historickým výkladom. Ľudia uvidia okrem spomínanej župnej siene a fresiek aj zámockú kaplnku a prehliadky budú ukončené na vyhliadkovej terase nad zámkom, odkiaľ je nádherný výhľad na všetky svetové strany,“ povedal riaditeľ. Už v súčasnosti sú podľa neho verejnosti prístupné stravovacie prevádzky hotela, teda kaviarenská časť na nádvorí, reštaurácia so salónikom a fajčiarska miestnosť, nazývaná Piper klub. „Prístupná je aj vináreň, ale zatiaľ iba v piatok až nedeľu vo večerných hodinách,“ doplnil.

Návštevníci si cestu do zámku podľa jeho slov našli už od prvých chvíľ. „Úvodné dni po otvorení k nám prichádzalo dokonca 500 až 600 ľudí denne. Našou ambíciou do budúcnosti je pritiahnuť sem tiež návštevníkov z cudziny, ktorí vyhľadávajú takéto miesta s pečaťou histórie. Registrujeme však aj záujem z okolia o organizovanie svadobných hostín a máme už objednávku aj na prvú stužkovú,“ zakončil riaditeľ.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery vynoveného Haličského zámku!

Čítajte tiež: Streľba, kone aj muzikál. Lučenecké deti sa nudiť nemusia ani počas roka

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM