Boris Macko Rôzne

FOTO: Zamestnanosť v obci pri Lučenci udržiava jedna firma. Ťažiskové sú ovce a rašelina

Hoci nezamestnanosť v okrese Lučenec je pomerne vysoká, nie sme na tom najhoršie. Obyvateľom dávajú prácu aj domáce firmy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zamestnanosť v obci pri Lučenci udržiava jedna firma. Ťažiskové sú ovce a rašelina
12
Galéria
Zdroj: TASR

Najväčším zamestnávateľom v obci Veľké Dravce a zároveň jedným z najväčších zamestnávateľov v celom okrese Lučenec je spoločnosť Agro CS Slovakia. Generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Vladimír Mužila upresnil, že počet pracovníkov firmy na celom Slovensku presiahol 90 a blížia sa k stovke. Predpokladá, že ju dosiahnu v blízkej dobe, keďže majú rozpracované nové projekty, ktoré postupne realizujú.

„Naša základná výroba je zameraná na produkciu rašelinových substrátov, vyrábame však aj široký sortiment hnojív a výživových programov, trávne osivá a celkovo záhradkárske potreby, ktoré súvisia s hobby oblasťou, ale i s profesionálmi. Teda so spoločnosťami, ktoré zabezpečujú produkciu kvetov, zeleniny, ovocia či okrasných drevín,“ konkretizoval Mužila s tým, že poskytujú tiež širokú oblasť poradenských služieb.

Spoločnosť v obci vybudovala jednu z najväčších kompostární na Slovensku, produkuje tiež biomasu a zameriava sa i na poľnohospodársku výrobu. „Pred dvoma rokmi sme tu vo Veľkých Dravciach založili biofarmu, kde sa sústreďujeme na chov oviec a všetko, čo s tým súvisí. Je to vlastne príklad malých fariem, ktoré majú len regionálnu pôsobnosť, ale ukazujú, ako sa dá využiť každý hektár pôdy,“ vysvetlil generálny riaditeľ.

Dodal, že spoločnosť úzko spolupracuje s obcami Veľké Dravce a Nové Hony, v katastroch ktorých sídli. „Zaujíma nás prostredie, v ktorom pôsobíme. Vybudovali sme jednu komunikáciu do nášho areálu a teraz budujeme druhú. Spravili sme chodníky cez obec a máme pripravené viaceré rozvojové štúdie tohto územia,“ načrtol Mužila.

Lokalitu vo Veľkých Dravciach si podľa jeho slov vybrali spomedzi 14 poľnohospo­dárskych objektov v Lučeneckom a susedných okresoch. „Do úvahy sme vtedy brali veľa faktorov. Okrem iného sme hľadali priestor neďaleko hraníc, ktorý by sme s čo najnižšími logistickými nákladmi využili na distribúciu produktov na Slovensko i do Maďarska,“ ozrejmil Mužila.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery Veľkých Draviec!

V OBRAZCOCH: Obec Veľké Dravce má bohatú históriu
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM