Boris Macko Rôzne

FOTO: Železničná stanica v Lučenci opeknie. Veľká obnova prinesie mnohé NOVINKY

Vstupná brána do Lučenca doteraz nepôsobila príliš vábne. Železničnú stanicu však konečne začali opravovať. Čo všetko sa plánuje urobiť?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Železničná stanica v Lučenci opeknie. Veľká obnova prinesie mnohé NOVINKY
18
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Na to, že budova železničnej stanice a plocha pred ňou doteraz rozhodne nepatrili medzi najkrajšie zákutia mesta, sme poukázali ešte v júli. Preto je dobrou správou, že práce na rekonštrukcii stanice začali 21. novembra. Potrvajú 10 mesiacov. Od Železníc SR (ŽSR) sme sa dozvedeli aj bližšie podrobnosti.

„Momentálne sa realizujú technologické postupy prác spolu s organizáciou v železničnej stanici. Prvé stavebné práce začínajú spolu s rekonštrukciou nástupišťa na koľaji číslo 4,“ uviedla pre Lučenec 24 hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

„Práce budú vykonávané za prevádzky dopravy v stanici. Podľa požiadaviek zhotoviteľa budú etapovite zavedené dopravné opatrenia v časti stanice a dôjde k dočasnému obmedzeniu užívania priestorov v stanici zo strany dopravných zamestnancov aj cestujúcej verejnosti,“ vysvetlila hovorkyňa. Rekonštrukčné práce sa týkajú modernizácie nástupíšť, železničného zvršku, vonkajšej kanalizácie či verejných wc. Pribudne aj 21 osvetľovacích stožiarov a 12 osvetľovacích ve­ží.

Bokom neostane ani staničná budova. Jej rekonštrukcia zahŕňa aj stavebnú časť, novú elektroinštaláciu a bleskozvod, ústredné kúrenie, plynofikáciu, či kabeláž. Úprava čaká aj predstaničný priestor, revitalizáciu plochy v okolí stanice – oprava oplotenia a odstránenie náletových drevín, ktoré prerástli cez plot. Neviditeľnou, ale dôležitou súčasťou rekonštrukcie je prekládka podzemných vedení oznamovacej a zabezpečovacej techniky. Cestujúcim uľahčí orientáciu aj nový hlasový a informačný systém. „Odhadovaná cena za rekonštrukciu stanice a okolia je zhruba 3 milióny eur,“ dodala Pavliková.

Pozrite si terajšiu podobu lučeneckej železničnej stanice v našej galérii!

V OBRAZOCH: Železničnú stanicu v Lučenci čaká veľká obnova
18
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM