Ľubomíra Karmanová Krimi

Z tohto až stúpa tlak: Historický zvon prežil dve vojny, nie však toto leto!

Zvon mal viac než sto rokov. Obyvatelia dediny si už na jeho zvuk zvykli. Všetko sa však zmenilo. Starostka vyslovila takéto prianie.

Ilustračný obrázok k článku Z tohto až stúpa tlak: Historický zvon prežil dve vojny, nie však toto leto!
Zdroj: TASR

Polícia v Detve začala trestné stíhanie pre prečin krádeže. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová. „Páchateľ v dobe od začiatku mesiaca júl 2015, do 10.00 hod. dňa 04.08.2015, v katastrálnom území obce Stožok, časť Jašov vrch, sa vlámal do uzamknutej murovanej zvoničky, odkiaľ ukradol bronzový zvon,“ uviedla hovorkyňa.

Podľa jej ďalších slov išlo o zvon, vyrobený v roku 1863 o priemere 40 cm a výške približne 50 cm. „Zvon bol zavesený na lane upevnenom o drevenú hradu v štíte zvoničky,“ upresnila Faltániová.

Starostka obce Stožok Darina Petrincová uviedla, že hodnotu zvonu vyčíslili na 2 000 eur, jeho historická hodnota, sa však, podľa nej vyčísliť nedá. „Ten zvon tam prežil dve vojny a teraz zlodej urobí toto,“ neskrýva rozhorčenie starostka. Nový zvon už v zvoničke nad obcou asi nezazvoní. „Asi už ďalší urobiť nedáme, obávame sa, že ho zase ukradnú. Zvonička je na kopci, ideálne miesto pre zlodejov, aj keby sme dali urobiť mreže, ukradnú ešte aj tie,“ myslí si starostka.

Polícia po páchateľovi stále pátra. „K prípadu nemáme zatiaľ bližšie informácie,“ povedala Faltániová.

„Ak to urobil niekto z obce, bolo by najlepšie, keby ho ani nevypátrali, lebo si neviem predstaviť, ako bude potom existovať ďalej v dedine, kde každý každého pozná,“ dodala na záver Petrincová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM