Michaela Mozolányová Samospráva

Hľadáte v Lučenci nové bývanie? Takto sa zmenili podmienky pri prideľovaní nájomných bytov!

Poslanci mestského zastupiteľstva v Lučenci upravili viaceré všeobecne záväzné nariadenia.Týkajú sa zjednotenia podmienok pri prideľovaní mestských nájomných bytov. Čo všetko sa zmenilo?

Ilustračný obrázok k článku Hľadáte v Lučenci nové bývanie? Takto sa zmenili podmienky pri prideľovaní nájomných bytov!
Zdroj: Webnoviny.sk

Uľahčiť hľadanie bývania novým obyvateľom sa snaží naša samospráva úpravou viacerých všeobecne záväzných nariadení. Ako povedala primátorka mesta Alexandra Pivková, ochranné opatrenia pred neplatičmi zostávajú v platnosti, ale mesto už nevyžaduje trvalý pobyt od žiadateľov nájomných bytov.

Poslanci mestského zastupiteľstva zmenili viaceré všeobecne záväzné nariadenia, aby sa zjednotili podmienky pri prideľovaní mestských nájomných bytov. „Máme totiž nájomné byty pre seniorov, zdravotne postihnutých, byty postavené s podporou štátneho fondu rozvoja bývania, no a potom klasické mestské nájomné byty vo viacerých kategóriách. Aby sme podmienky zjednotili, museli sme upraviť všetky nariadenia," povedala Pivková.

Mesto eviduje 190 žiadostí

Byty v opravenej bytovke na sídlisku Rúbanisko ponúkal ešte vlani súkromný podnikateľ na predaj. Neskôr samospráva zverejnila oznam, že tie isté byty ponúka na nájomné bývanie. Hovorkyňa mesta Mária Bérešová to vysvetlila tak, že si mesto robí prieskum, či by ľudia skutočne mali záujem o nájomné bývanie. „V bytovke je 35 bytových jednotiek pripravených na odovzdanie. Mesto na ne eviduje 190 žiadostí. V priebehu mája až júna by sme chceli zvládnuť administratívu, získať peniaze zo štátneho fondu rozvoja bývania, zabezpečiť spolufinancovanie a byty odovzdať záujemcom opäť podľa pravidiel určených všeobecne záväzným nariadením," doplnila primátorka.

O mestské nájomné byty je záujem

V Lučenci je v súkromnom vlastníctve ďalšia bytovka, ktorú opravujú a pripravujú v nej byty. Po kolaudácii chce aj tie samospráva odkúpiť a ponúknuť ich na nájomné bývanie. „Uvedomujeme si, že v našom regióne je najväčší problém zamestnanosť. Samospráva v tomto smere vyvíja všetky kroky, ktoré môže. Aj keď pracovné príležitosti nepribúdajú podľa našich predstáv, snažíme sa ľuďom uľahčiť v meste aspoň dostupnosť bývania. Ukázalo sa, že o mestské nájomné byty je záujem najmä preto, že pre ľudí nie je potrebná veľká investícia. Mesto už ani nevyžaduje, aby mal u nás žiadateľ trvalý pobyt. Vyžadujeme však preukázanie príjmu, zmluvu uzatvárame na dobu určitú a potrebná je aj záloha. Máme to ošetrené tak, aby pri odchode nájomcu nezostali mestu žiadne dlhy," dodala na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM