Simona Husaniková Samospráva

Horúčavy trápia aj Lučenčanov: Aké opatrenia realizuje mesto?

Extrémne teploty dávajú v týchto dňoch zabrať každému z nás. Zaujímalo nás aké opatrenia má pripravené mesto a ako horúčavy vnímajú niektorí z vás?

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy trápia aj Lučenčanov: Aké opatrenia realizuje mesto?
Zdroj: Webnoviny.sk

Polievanie ulíc, upravená pracovná doba

Na opatrenia, ktoré realizuje mesto Lučenec sme sa opýtali Márii Bérešovej, vedúcej kancelárie primátorky. ,,Mesto Lučenec plánuje počas horúcich letných dní realizovať polievanie ulíc (podobne ako v minulom roku), taktiež je upravená pracovná doba zamestnancov na mestskom úrade (úprava sa netýka kancelárie prvého kontaktu a vedúcich oddelení), na chodbách úradu sú umiestnené nádoby s pitnou vodou, aby sa mohli občania občerstviť. Prípadné iné potrebné opatrenia budú prijímané operatívne."

A ako vnímajú horúčavy Lučenčania?

Vyspovedali sme pár obyvateľov, ktorých sme stretli v uliciach nášho mesta. Zaujímalo nás ako oni vnímajú tieto horúčavy a ako s nimi bojujú.
Zuzana (18) patrí k tým, ktorí extrémne teploty nemajú veľmi v láske. ,,Horúčavy vnímam zle. Mám rada teplo, ale ako sa hovorí – všetko s mierou. Našťastie existujú kúpaliská, takže takmer každý deň trávim tam." Povedala Zuzka, ktorú sme vyspovedali práve na ceste na kúpalisko.
Veronika (25) je opačný prípad. ,,S tým, že je extrémne teplo nemám najmenší problém. Je leto, takže to tak aj má byť. Horúčavy úplne perfektne zvládam s krátkym oblečením a studenou kofolou," dodala s úsmevom Veronika, ktorá sa nám taktiež priznala, že sa jej páči, že sa Mesto stará aj o kvetiny vysadené v Lučenci. ,,Už viackrát vo večerných hodinách som videla auto, ktoré polievalo kvety a kríky v Lučenci. A to si myslím je úplne super, pretože v týchto teplotách netreba zabúdať ani na flóru," dodala Veronika.
Tomáš (22) si teploty užíva. ,,Podľa mňa je toto úplne super. Však je leto! Stačí sa správne obliekať, veľa piť a dá sa to zvládnuť," uviedol Tomáš, ktorý si leto bez takýchto teplôt nevie ani predstaviť.
Peter (25) spája príjemné s užitočným a teploty mu nevadia. ,,Proti teplotám bojujem cvičením na slnku. Pomáha to na spaľovanie tukov, dodáva energiu a pekne opáli. Dodržiavam pitný režim, sem tam nejaké to čapované pivko. A ako vnímam horúčavy? Vnímam ich ako niečo, čo proste ľudia musia vydržať tých pár týždňov do roka, či sa nám to páči alebo nie," dodal so smiechom Peter.
Všimli sme si, že mladí ľudia s horúčavami až taký problém nemajú. Horšie sú na tom tí skôr narodení.
Jozef (72) sa nám priznal, že mu v meste chýbajú fontánky s vodou. ,,Ja osobne mám problémy so srdcom, preto mi teploty nerobia dobre. Stačí, že prejdem len kúsok cesty a už som unavený a smädný. Z tohto dôvodu nosím so sebou vždy fľašku s vodou alebo sa zastavím pri prameňoch artézsky, keďže iné zdroje s vodou tu nemáme." Jozef sa tiež zdôveril, že von sa snaží vychádzať len v podvečerných hodinách, kedy už nie sú slnečné lúče tak silné.
Drahomíra (45) sa vyhýba ostrému slnku najmä kvôli svojmu malému synčekovi. ,,Musím sa priznať, že tieto extrémne teploty mi vadia viac ako pred 20-timi rokmi. Ale viac ako horúčavy mi prekážajú výkyvy tepla," povedala Drahomíra, ktorej vadí, že jeden týždeň sa teploty vyšplhajú aj na 35 stupňov a na druhý klesnú aj na 20 stupňov. ,,Ostrému slnku sa snažím vyhýbať najmä počas pravého poludnia. Mám 2,5 ročného syna a kvôli nemu sme v tomto čase skrytý doma. Von vychádzame len vtedy, keď už slnko tak nepraží a nie je tak dusno, "dodala s úsmevom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM