Ľubomíra Karmanová Správy

Horúci drink v jesennom počasí určite poteší: Takéto nápoje odporúčajú na zohriatie Lučenčanky

Sychravé počasie a chladné dni nikomu na nálade nepridávajú. Človek má chuť zababušiť sa do mäkučkej deky a zohriať sa nejakým voňavým horúcim nápojom. Pozrite si tipy šikovných Lučenčaniek, ktorých nápoje vás zaručene zohrejú.

Ilustračný obrázok k článku Horúci drink v jesennom počasí určite poteší: Takéto nápoje odporúčajú na zohriatie Lučenčanky
Zdroj: Dnes24.sk

Jesenné obdobie nám okrem slnečných dní prináša aj tie sychravé, počas ktorých nikto nemá chuť ani len nos vystrčiť z domu. Na také dni sa hodí akurát deka a niečo horúce v hrnčeku. Takto sa počas chladných dní a večerov zohrievajú Lučenčania.

Hriatô

Pani Vierka (64) pochádza z Liptova a tam vedia, ako na zimu. Aj v Lučenci však jej liptovskú špecialitu dokážu uzimení hostia oceniť. „Hriatô sa mi viaže k spomienke na domov. Vždy na Sviatok zosnulých, keď sme sa uzimení vrátili z cintorína, ho pripravila moja mama. Najskôr nechala skaramelizovať cukor, zaliala vodou a nechala rozpustiť. Potom pridala domácu pálenku a zapálila. Otec do toho zvykol ešte pridať oškvarky. Toto na zimu vždy zabralo a tradíciu sa snažíme uchovávať, teraz hriatô robíme chlapom aj na zabíjačke,“ vysvetlila Vierka.

Fínsky Glogg

„U nás nikdy počas zimy nechýba v špajzke domáci baileys. Dobre sa to popíja, je to sladké a urobím ho menej silný, aby sme si z neho mohli kľudne usrkávať. Ale nie je to zrovna teplý nápoj,“ vysvetľuje Janka (38). „Ak máme chuť na niečo teplé, zvykneme si zvariť vínko, ale nedávno som vyčítala na internete zaujímavý recept, ktorý plánujem vyskúšať,“ dodala. A tu je jej tip na zaujímavý nápoj:

„Klinčeky, nové korenie, škoricu, zázvor a kardamom uvaríme vo vode. Po zovretí necháme 15 minút lúhovať. Precedíme, zmiešame s vínom, pridáme nasekané mandle a hrozienka a ešte privedieme k bodu varu, ale pozor, už nesmieme variť.“

Ovocný punč

Je pravda, že horúce zimné nápoje sú väčšinou alkoholické, no šikovné maminy myslia aj na svoje deti. Pani Alenka doma pripravuje punč bez alkoholu, aby si pohodovú atmosféru mohla užiť celá rodina. „Keď sa počas jesenných víkendov vrátime z výletu, veru, občas máme zamrznuté prsty na rukách, aj nohách. Klasický čaj je síce rýchly, ale deti to považujú skôr za klasiku k raňajkám. Keď si chceme užiť príjemnú atmosféru, zapálime si sviečku a posedíme si pri dobrom ovocnom punči,“ priblížila tradičné chladné víkendy vo svojej obývačke.

„V hrnci uvarím vodu a vylúhujem čierny a ovocný čaj. Pridám škoricu, klinčeky, hrozienka, med, na kúsky pokrájané jabĺčka, alebo hrušku, pomaranč, keď niečo chýba, nahradím to iným ovocím. Fantázii sa medze nekladú. Pridám šťavu z citrónu, pomarančový džús a lahôdka je na svete. Ešte k tomu zoberieme karty, alebo človeče a užívame si príjemné voňavé popoludnie,“ prezradila Alena.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM