Ľubomíra Karmanová Rôzne

Hrnčiarstvo kedysi živilo celé rodiny: Jeho históriu priblížia v knihe

Vydanie knihy o histórii hrnčiarstva, ako aj označenie miest, kde sa tomuto remeslu kedysi darilo - to všetko by mohlo turisticky zatraktívniť obec Sušany v okrese Poltár. Hrnčiarska tradícia trvala v malej dedine na severozápade Rimavskej kotliny od 13. storočia až do 60. rokov minulého storočia.

Ilustračný obrázok k článku Hrnčiarstvo kedysi živilo celé rodiny: Jeho históriu priblížia v knihe
Zdroj: TASR

Vydanie knihy o histórii hrnčiarstva, by mohlo turisticky zatraktívniť obec Sušany v okrese Poltár. Hrnčiarska tradícia tu trvala od 13. storočia až do 60. rokov minulého storočia. „Naši obyvatelia sa kedysi živili hrnčiarstvom, potom výrobou škridiel a poľnohospodár­stvom,“ hovorí starosta Štefan Vaclavik.

„Najmä hrnčiari boli preslávení a svoje výrobky predávali na trhoch od Poľska cez Maďarsko až po bývalú Juhosláviu,“ približuje. Hrnčiarstvo bolo významným príjmom a zdrojom obživy tamojšieho obyvateľstva. V dedine bolo ešte v medzivojnovom období sedem hrnčiarskych dielní. Dnes však už ani jednu nenájdete. Starosta by chcel tieto miesta aspoň označiť a pre verejnosť sprístupniť aj tzv. baňu za obcou, kde sa v minulosti ťažila hrnčiarska hlina.

Toto významné remeslo dediny však už dnes pripomína hrnčiarska izba, zriadená na obecnom úrade. Nachádza sa tam napríklad staré hrnčiarske náradie, kruhy a historické hlinené kúsky, niektoré aj sto rokov staré. Izba, ktorá je zároveň obecným múzeom, by tak mohla byť východiskovým bodom pri spoznávaní remesla, ktoré kedysi živilo stovky miestnych obyvateľov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM