Boris Macko Kultúra

Hrôzy 1. svetovej vojny v Lučenci. V meste ožívajú príbehy vojakov z Novohradu

Udalosti 1. svetovej vojny sú často neprávom v tieni hrôz ďalšieho svetového konfliktu. Zaspomínať si možno aj v Novohradskom múzeu a galérii Lučenec.

Ilustračný obrázok k článku Hrôzy 1. svetovej vojny v Lučenci. V meste ožívajú príbehy vojakov z Novohradu
41
Galéria
Zdroj: TASR

Udalosti I. svetovej vojny mapuje výstava „Mojim národom! Príbehy z Veľkej vojny“, ktorá je aktuálne v priestoroch Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci. Vznikla v spolupráci so Slovenským národným múzeom – Múzeom kultúry Maďarov na Slovensku a občianskym združením Tradície a hodnoty.

„Výstava vznikla zo zdokumentovaných spomienkových predmetov, fotografií, korešpondenčných lístkov a iných dokumentov návštevníkov, ako aj z exponátov a dokumentov zo zbierok partnerských inštitúcií,“ priblížil historik NMG Štefan Chrastina.

Dodal, že návštevníci sa dozvedia aj o osudoch účastníkov bojov z regiónu Novohrad v rôznych miestach Európy. „Výstava sa snaží nahliadnuť do života vojakov na frontoch, ako aj civilov, ktorí ostali v zázemí. Prezentuje šesť tematických jednotiek – charakteristických vojnových príbehov, ktoré predstavujú súkromné dejiny Veľkej vojny,“ uzavrel Chrastina. Výstava je sprístupnená do 2. apríla.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zimného Lučenca!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Perinbaba opäť zasypala Lučenec
41
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM