Ľubomíra Karmanová Krimi

Informačné tabule opäť terčom vandalov: Miesto nápisu SNP, hákový kríž

Informačné turistické tabule sa opäť stali terčom vandalov. Tí na nich zastriekali nápis SNP a na jednu z tabúľ nastriekali hákový kríž.

Ilustračný obrázok k článku Informačné tabule opäť terčom vandalov: Miesto nápisu SNP, hákový kríž
Zdroj: TASR

Informačné turistické tabule s nápisom „Cesta SNP Gemerom-Malohontom“ v okrese Rimavská Sobota sa opäť stali terčom vandalov, ktorí na nich zastriekali písmená „SNP“ a na jednu nastriekali hákový kríž. Podľa slov Pavla Brndiara, predsedu Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) v Rimavskej Sobote, podobné prípady poškodenia tabúľ v tomto roku zaznamenali opakovane a aktuálny prípad je len ich vyvrcholením.

„Predtým nám bielou farbou zastriekali písmená ‚SNP‘ na tabuliach v Jesenskom, Pavlovciach, Rimavskej Bani a pred Rimavskou Sobotou, v smere od Rimavských Janoviec. Teraz zase čiernou farbou zatreli rovnaké písmená na tabuli v Hnúšti,“ konštatoval Brndiar.

Vandali sa však najviac zamerali na tabuľu na Sobôtke, ktorá je miestnou časťou Rimavskej Soboty. Aj na nej už boli predtým písmená „SNP“ zastriekané bielou farbou, avšak v posledných dňoch ich niekto pretrel čiernou farbou a na ňu nastriekal výrazný biely hákový kríž. „Je to nenormálne, považujem to za veľkú neúctu k ľuďom, ktorí bojovali za našu slobodu,“ povedal na margo poškodenia tabule predseda s tým, že sa ju pokúsia očistiť a prípad oznámia polícii.

K prvému poškodeniu tabúľ došlo začiatkom tohto roka, kedy na dvoch z nich neznámy páchateľ zastriekal písmená ‚SNP‘ čiernou farbou a na ďalšiu nastriekal hákový kríž. Prípad vtedy Oblastný výbor SZPB oznámil polícii v Rimavskej Sobote a Hnúšti, páchateľa sa však vypátrať nepodarilo. K ďalším poškodeniam došlo v priebehu mája a nasledujúcich mesiacov, keď na niektorých tabuliach boli opäť zastriekané písmená.

Informačné tabule osadili koncom roka 2014, patria Oblastnému výboru SZPB a určitú časť prostriedkov na ich realizáciu poskytli Košický a Banskobystrický samosprávny kraj. Inštalované boli pri cestách vedúcich k pamätníkom a pamätným miestam oslobodzovacích bojov na Gemeri počas povstania. K doterajším tabuliam by mohli pribudnúť ďalšie a po úplnom dokončení by informovali o najdôležitejších pamätných miestach SNP v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM