Ľubomíra Karmanová Správy

Jahody na X spôsobov: Lučenecké gazdinky prezradili voňavé recepty

Jahodová sezóna je v plnom prúde. Mnohí sa tešia záplave jahôd vo vlastnej záhrade a pomaly im dochádzajú nápady, čo so svojou bohatou úrodou. Lučenčanky vedia ako túto dobrotu využiť na rôzne spôsoby. Nechajte sa inšpirovať.

Ilustračný obrázok k článku Jahody na X spôsobov: Lučenecké gazdinky prezradili voňavé recepty
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Pohárov s jahodovým lekvárom už máte plnú pivnicu a čerstvo natrhanými v záhrade už neohúrite ani deti, aj keď ich ozdobíte poriadnou kopou šľahačky? Zisťovali sme, čo Lučenčanky dokážu v kuchyni z jahôd vyčariť.

Lučenčanka Aneta (39) najčastejšie jahody rozmixuje a zmrazí. „Jahodovú dreň mám veľmi rada, nepridávam do nej nič iné. Jahody len rozmixujem a rozdelím do kelímkov, takto by vydržali až do zimy, ale u nás väčšinou zmiznú do konca leta,“ prezradila.

„U nás je najobľúbenejšie jahodové smoothie. Jahody rozmixujem spolu s rebarborou, doplním mliekom, trochou medu a keď je po ruke, doplním aj džúsom z granátových jabĺk, ale bez neho tiež chutí fantasticky. Hlavne je to rýchle a ušetrený čas radšej využijem na lehátku vo svojej záhrade,“ hovorí Jana (45) z neďalekej obce.

Jednoduché sú podľa šikovných kuchárok aj nepečené koláče a torty. „Potrebujem len piškóty, jahody, vanilkový cukor a pochúťkovú smotanu. Navrstvím do misy a dám stuhnúť. Je to jednoduché a svieže,“ povedala Marcela (26). Tento recept pozná aj Alexandra (32). „Do pochúťkovej smotany ešte primiešam mascarpone, plnka je potom krémovejšia a koláč lepšie drží pokope,“ prišla po rokoch skúseností na vylepšenie.

„Keď jahody, tak jedine s dobre vychladeným šampanským a o romantický večer je postarané,“ povedala s úsmevom Lučenčanka Jarmila (23).

Máte aj vy zaujímavý jahodový recept? Pošlite nám ho na našu FB stránku, alebo na pavlovicova@global24.sk a podeľte sa oň s našimi čitateľmi.

Prečítajte si aj tipy, ako využiť bazu:

Liečivé, voňavé a chutné: Originálne lučenecké recepty z bazy, poznáte lepšie?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM