Michaela Mozolányová Správy

Jarné prázdniny pomohli znížiť počet ochorení: Chrípka je výrazne na ústupe!

Chorobnosť na všetky ochorenia horných ciest dýchacích klesla v Banskobystrickom kraji o vyše 18 percent. Ešte lepšie je to s chrípkou, ktorá klesla výrazne. Situácia sa polepšila aj vďaka jarným prázdninám.

Ilustračný obrázok k článku Jarné prázdniny pomohli znížiť počet ochorení: Chrípka je výrazne na ústupe!

V absolútnych číslach evidujú hlásiaci lekári 4755 chorých, čo predstavuje chorobnosť 1440 na 100 tisíc obyvateľov. Ešte významnejšie klesol výskyt na chrípku a jej podobných ochorení (CHPO), kde Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici evidoval 445 chorých, čo je chorobnosť 135 na 100 tisíc obyvateľov.

Medziročne o vyše 70 percent nižšie

Je to pokles oproti uplynulému týždňu o 33 percent. Ešte významnejší pokles ochorení na ARO i CHPO je v medziročnom porovnaní – respiračných ochorení je menej takmer o polovicu, ochorení na chrípku až o 73 percent. „Aj keď počasie vlastne praje rozvoju týchto chorôb, deti trávili v rámci prázdnin v našom kraji viac času vonku a nezdržiavali sa v uzavretých priestoroch škôl. Aj z toho vidno, aký je dôležitý pobyt detí na čerstvom vzduchu,“ konštatovala na margo nižšej chorobnosti Viera Morihladková, vedúca oddelenia infekčnej epidemiológie v Banskej Bystrici.

Ochorenia komplikujú zápaly

Najvyšší počet chorých na chrípku je v okrese Veľký Krtíš, Lučenec a Rimavská Sobota. Všetko okresy hraničiace s Maďarskom, kde je momentálne chrípková epidémia. Z hľadiska veku je najviac chorých medzi ekonomicky činným obyvateľstvom (1564) vekovou skupinou 6 až 14 ročných detí (1013) a najmenšími deťmi od 0 do 5 rokov (976). Najnižší počet chorých ju medzi seniormi. Ochorenia v troch percentách prípadov prebiehali aj s komplikáciami. Najvyšší počet je u pracujúcich osôb a osôb nad 60 rokov veku, treťou skupinou sú adolescenti. Najčastejšou komplikáciou sú zápaly dutín (83 prípadov), zápaly pľúc (26 prípadov) a zápaly stredného ucha sa vyskytli v 33 prípadoch. „Epidemiológovia však nevylučujú, že počty chorých na ARO aj CHPO ešte neporastú. Preto neustále udržiavajú epidemiologickú bdelosť a upozorňujú obyvateľstvo na význam ochrany pred infekciami šíriacimi sa vzdušnou cestou,“ upozornila Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM